Home Stappenplannen Zelf zwevende lijsten maken

Zelf zwevende lijsten maken

Door bouwsuper

Je bent ze vast al een keer tegengekomen in een winkel of museum: zwevende lijsten met daarin afbeeldingen of informatie. In dit soort lijsten wordt de gewenste print achter een plexiplaatje bevestigd en vervolgens met afstandhouders aan de muur gemonteerd. Op deze manier ontstaat een prachtig multidimensionaal effect. Zo’n zwevende lijst is natuurlijk ook ontzettend leuk voor in je woning of op je werk en het mooiste is: je kunt ze gewoon zelf maken!

Het juiste formaat lijst kiezen

Voor het maken van een zwevende (foto)lijst is plexiglas een ideaal materiaal. Zorg er wel voor dat je kiest voor de beste kwaliteit: gegoten pleximateriaal. In tegenstelling tot de goedkopere, geëxtrudeerde variant is deze goed bestand tegen boren. Daarnaast is dit materiaal transparanter, meer licht doorlatend en duurzamer dan glas. Een plexiplaatje van 4 millimeter is dik genoeg als basis van je zwevende lijst. Een mooi effect ontstaat wanneer je rondom je in te lijsten print een transparante rand overlaat, van bij voorkeur een kwart van het formaat van de afbeelding (kies bij een foto van 20 x 20 centimeter dus voor een rand van 5 centimeter rondom).

Boorgaten aanbrengen

Jouw plexiglas op maat kun je heel eenvoudig bij ons bestellen. Zodra je het in huis hebt kun je direct aan de slag en de boorgaten afmeten. Zorg ervoor dat je minstens twee keer de dikte van de plaat aanhoudt als locatie van ieder boorgat. Is de plaat dus 4 millimeter dik, boor het gat dan op tenminste 8 millimeter van de randen. Om de boorgaten te markeren kun je schilderstape gebruiken. Laat de beschermfolie op de plaat zitten tijdens het boren. De boorgaten maken plaats voor de afstandhouders en moeten dus 10 millimeter groot worden. Tip: doe dit in twee stappen (eerst een gat van 5 millimeter, dan verder naar 10 millimeter) en leg er een houten plank onder. Zo voorkom je dat de plexiplaat scheurt.
Met een (laser)waterpas kun je precies bepalen waar de boorgaten in de muur moeten komen. Voor de bevestiging van de afstandhouders gebruik je schroeven van 3 millimeter die in pluggen van 5 millimeter komen. In de muur boor je dus gaten van 5 millimeter.

Leestip: Zelf je boren slijpen: handige tips

Een plexiglaslijst met je favoriete print

Het aanbrengen van de print op de zwevende lijst is een precieze klus, maar het resultaat zeker waard. Nadat je aan één kant de beschermende laag verwijderd hebt is het goed eerst antistatische reiniger op de plaat aan te brengen. Breng vervolgens kleine druppeltjes lijm aan op de hoeken en randen van de print. Druk daarna de print voorzichtig vast op de plexiplaat, waarbij je van de ene bovenhoek naar de tegenovergestelde onderhoek werkt. Met een zachte doek kun je eventuele achtergebleven luchtbubbeltjes wegwerken.
Je eigen zwevende lijst is nu klaar voor montage! Zet hem tegen de wandhouders aan en draai vervolgens de afstandhouders een beetje aan. Verwijder nu de beschermfolie en draai de afstandhouders wat strakker vast. Niet te strak overigens, want anders kan het plexiglas scheuren. Voor de benodigde materialen kun je kijken op kunststofplatenshop.nl.

Benodigde tijd per zwevende lijst: circa 45 tot 60 minuten.

Related Posts