Home Klustips Zonnepanelen plaatsen: zo werkt dat!

Zonnepanelen plaatsen: zo werkt dat!

Door Judith

Zonnepanelen zijn een duurzame energiebron. Ze besparen je ook geld en je verdient ze over het algemeen in zo’n 7-8 jaar terug. Een groot deel van het terugverdienen zit in de aanschafkosten. Maar ook de plaatsing van de panelen is behoorlijk duur. Meestal betaal je al snel 800-900 euro voor het plaatsen van 12 panelen. Je kunt dus heel wat geld besparen als je zelf de zonnepanelen plaatst. Maar kun je dat wel? En hoe moet dat dan?

1. Voorbereiding: kun je het zelf?

Voordat je in alle enthousiasme begint, vraag je jezelf af: kan ik wel zelf zonnepanelen plaatsen? Je moet:

  • Een vrij handige klusser zijn
  • Zware gewichten kunnen tillen (panelen wegen al snel 25 kg)
  • Geen hoogtevrees hebben
  • Goed evenwichtsgevoel hebben
  • (Een beetje) verstand hebben van elektriciteit

2. De aanschaf van de zonnepanelen

Kies de zonnepanelen die je op het oog hebt en bestel ze. Het duurt soms best lang voor ze er eindelijk zijn. Meestal krijg je alle benodigdheden ook meegeleverd. Dat zijn voor een schuin dak: dakrails, dakhaken, schroeven en bedrading. Voor een plat dak moet je zelf een frame bestellen waar de zonnepanelen op gelegd zullen worden. En altijd moet je zelf een omvormer kiezen.

3. Leggen op een schuin dak: de rails

Zorg voor veiligheid: ga niet voor een wiebelige ladder maar gebruik een flinke steiger. Zorg ook voor voldoende zekering voor het geval je valt. Tips voor je begint:

  • Plak met opvallende tape een rand over het dak waar je de rails wilt gaan plaatsen. Kijk dan vanaf beneden of dit ook optisch recht ligt.
  • Kies een dakpanrand waar je de haken voor de rails in gaat bevestigen. Voor een stevige constructie schroef je de haak onder de dakpan in de dakconstructie. Er zijn ook klemhaken maar deze zijn minder stevig.
  • Wanneer de dakpanhaken vast zitten kun je de rails erop bevestigen. Dit is vaak middels een kliksysteem, soms moet je hem met schroeven vast zetten.

4. Leggen op een plat dak: het frame

Op een plat dak heb je een frame nodig. De zonnepanelen hebben ideaal gezien een lichte hellingshoek om de zon optimaal te vangen. Bovendien kan de wind erlangs als je een frame gebruikt, wat de opbrengst verhoogd. Het frame wordt meestal los geplaatst en verzwaard met ballast. Dat komt omdat gaten in het dak kunnen leiden tot lekkage. Bereken van tevoren of jouw dak deze last aankan:

Zonnepanelen + frame + ballast + sneeuwlaag in de winter

5. Het plaatsen van de panelen 

Op een schuin dak worden de zonnepanelen op de rails geklemd. Dit dien je met minimaal twee mensen samen te doen. Zorg dus voor een goede samenwerking en spreek van tevoren af hoe je het gaat aanpakken. Het plaatsen van zonnepanelen op een frame werkt hetzelfde.

BELANGRIJK: op een zonnige dag gaan de panelen meteen stroom opwekken, ook als ze niet aangesloten zijn. Je kunt er dus een schok van krijgen! Trek altijd handschoenen aan voordat je een zonnepaneel aanraakt en wees voorbereid op schokken.

6. Stroomkabels en omvormer

Er gaan stroomkabels van de zonnepanelen naar de omvormer lopen. Kies een goede methode om de kabels onder het dak te krijgen. Bij een schuin dak kun je ze een gaatje maken onder een dakpan en ze daardoor naar binnen leiden. Bij een plat dak kun je beter een gaatje in de muur maken en de kabel over de dakrand naar binnen leiden. Hang de omvormer op een plaats waar koele lucht langskomt. De omvormer kan oververhit raken! Maak aan de kabels die van de zonnepanelen komen (DC) een veilige stekker en bevestig die aan de omvormer. LET OP: hier kan al meteen stroom op staan en dat kan gevaarlijk zijn. Werk dus veilig op rubberen zolen en met rubberen handschoenen.

7. De meterkast

In de meterkast dien je een automatische zekering te plaatsen als je die nog niet hebt. Dit is een aparte zekering voor de zonnepanelen, omdat die heel veel stroom in een keer kunnen genereren. Sommige verzekeraars willen alleen je opstal- en inboedelverzekering dekken als je kunt aantonen dat een professional de meterkast heeft aangepast voor je zonnepanelen. Hou hier dus rekening mee. Is de speciale zekering klaar? Dan kun je kabels (AC) van de omvormer naar de meterkast leggen.

Het aanleggen van zonnepanelen is een flinke klus, maar kan in principe zelf worden gedaan. Toch wordt wel aangeraden om in elk geval de elektriciteit door een professional te laten regelen. Dit kost natuurlijk wel geld, maar het zorgt voor meer veiligheid. En ben je niet zo handig of niet zo sterk? Dan kun je beter de hele klus uitbesteden aan iemand anders. Met zonnepanelen wek je je eigen elektriciteit op en je verdient ze sowieso wel terug.

Related Posts