Home Stappenplannen Zelf een tuinhuisje maken in 8 stappen

Zelf een tuinhuisje maken in 8 stappen

Door Judith
Tuinhuisje zelf maken; zo doe je dat!

Natuurlijk kun je gewoon naar de bouwmarkt gaan en daar een kant-en-klaar tuinhuisje halen. Je krijgt dan een bouwpakket mee naar huis waar alles in zit wat je nodig hebt. De handleiding maakt duidelijk hoe het tuinhuisje in elkaar gezet moet worden. In feite wordt het bouwen van een tuinhuisje dan net zo simpel als het in elkaar knutselen van een Ikea kast. Maar… ten eerste is dat lang niet zo leuk als het zelf bouwen van een tuinhuis en ten tweede ben je dan altijd gebonden aan de maten die beschikbaar zijn. Wil je echt iets speciaals maken van je tuinhuisje, of vind je het gewoon heel leuk om het zelf in elkaar te knutselen, dan bouw je natuurlijk zelf helemaal je tuinhuisje!

STOP Met Dromen en Begin te Bouwen Aan Jouw Doe-Het-Zelf Project Met Meer dan 10.000 Bouwtekeningen!

Al meer dan 21.000 doe-het-zelvers gingen je voor!

Tijdelijk slechts €67,-

Stap 1: Maak een tekening

Of je nu een enorm tuinhuis wilt bouwen of alleen maar een kleine plek om tuinmeubels op te bergen: een bouwtekening is altijd handig. Dit geeft je namelijk een duidelijker beeld van wat je wilt. Let bij het maken van de tekening op de volgende zaken:

  • Vorm van het huisje
  • Eventuele ramen
  • Positie van de deur en de richting waarin hij opent
  • Vorm van het dak (altijd zo dat regenwater eraf kan lopen)

Zo weet je ook welke materialen je nodig gaat hebben voor het bouwen van je tuinhuisje. Bovendien kom je later niet voor onaangename verrassingen te staan, bijvoorbeeld als blijkt dat je een raam vergeten bent of de deur eigenlijk anders had moeten maken.

Stap 2: Kies je fundering

Een klein tuinhuisje (minder dan 3 meter lang en breed) heeft in principe niet per se een fundering nodig. Je kunt het gewoon plaatsen op de tegels of stenen van je tuin. Maar als je een groter tuinhuis kiest, of een tuinhuisje waar je veel gebruik van gaat maken, heb je een fundering nodig. Je kunt kiezen voor twee funderingen. Je legt een stevig, gefundeerd, houten vlonder als basis (zie hier het stappenplan), of je legt een goede, degelijke tegelvloer als basis.

Lees ook: Je tuinhuis inrichten: 5 leuke ideeën

Maak zelf een dak op je tuinhuis

Stap 3: Leg de tegelvloer (als je geen vlonder gebruikt)

De tegelvloer waarop je het tuinhuisje bouwt, moet goed worden aangelegd. Je kunt het tuinhuisje niet meer heel gemakkelijk optillen en verplaatsen als je klaar bent! Bovendien weegt een tuinhuis vaak behoorlijk wat en kan het tegels die niet goed gelegd zijn, opzij drukken. Begin met de grond minimaal 30 cm diep af te graven over de gehele lengte en breedte van het beoogde tuinhuis. Meet een extra marge uit van minimaal 10 cm aan alle zijkanten, zodat het tuinhuis niet op de uiterste rand van de tegels komt te staan. Vul dan het gat op met wit brekerzand, met een laag van minimaal 20 cm diep. Plaats dan de tegels erop. Kies voor zo groot mogelijke tegels, liefst betontegels van 60×60 cm. Dit zal zorgen dat het tuinhuis stabieler staat en dat de tegels een sterkere fundering vormen dan kleinere tegels.

Nodig:

  • Brekerszand
  • Betontegels

Stap 4: Kies en bestel materialen

Nu je de fundering af hebt, is het tijd om alle materialen te kiezen en te bestellen. Er zijn bepaalde dingen waar je vooral op moet letten:

  • Té goedkoop kan niet. Meestal krijg je dan materialen die niet goed genoeg zijn voor je tuinhuis. Vooral bij geïmpregneerd hout moet je hierop letten: vaak is het slordig geïmpregneerd onder de verkeerde druk, waardoor het veel minder goed is!
  • Kies het juiste hout. Hardhout is erg duur, maar wel erg sterk. Zachthout moet altijd geïmpregneerd zijn, want dit beschermt het hout tegen schimmels en verrotting. Het geïmpregneerde hout hoeft niet perse gebeitst te worden, maar dit wordt wel aangeraden voor langere levensduur.
  • Kies de juiste metalen onderdelen. Deze moeten behandeld zijn tegen roest of het moet RVS zijn. De goedkope haakjes en hoekjes van de Action zijn niet goed genoeg voor een tuinhuisje!
  • Je kunt planken op maat bestellen, maar dit is vaak duurder dan wanneer je ze zelf een stukje inkort.
  • Vergeet je dakbedekking niet! Ook hier geldt dat té goedkoop vaak een probleem oplevert. De materialen zijn dan te dun of van te slechte kwaliteit en het huisje zal sneller gaan lekken.

Stap 5: begin met het frame

Het frame van het tuinhuis is altijd het begin van het project. Hiervoor heb je als het goed is dikke palen besteld (minimaal 6 cm dik). Je bouwt het frame zo stevig mogelijk op, maar het is niet erg als het nog iets flexibel is. Het belangrijkste is dat het frame het gewicht van al het houtwerk moet kunnen dragen.

Nodig:

  • Palen van minimaal 6 cm dik

Stap 6: de betimmering

Je begint de betimmering van het tuinhuis altijd van beneden naar boven. Zodra je meerdere planken op het frame hebt bevestigd, krijgt het meer stevigheid. Probeer de bouw van je tuinhuis zo te timen dat je het dak erop kunt leggen voordat het gaat regenen. Een enkel regenbuitje is niet zo erg, maar een onafgebouwd huisje dat drie weken in de regen staat is niet erg praktisch. Het houtwerk wordt op de buitenkant van het frame bevestigd, meestal met lange dikke spijkers. Vergeet niet ruimte te laten voor de deur!

Stap 7: het dak

Het dak van het tuinhuis moet minimaal 10 graden aflopend zijn. Een puntdak is eigenlijk altijd goed, een plat dak moet schuin zijn. Dan kan het regenwater goed weglopen. De meeste daken van tuinhuisjes bestaan uit dakbeschot (underlayment platen), waarop de waterdichte afwerking wordt bevestigd. Controleer het dak altijd of het goed waterdicht is! Dit is echt heel belangrijk, want lekkage kan heel snel het hout in het tuinhuisje aantasten.

Lees ook; Heb ik een vergunning nodig voor een tuinhuis ?

Tuinhuis maak je heel eenvoudig zelf met dit stappenplan

Stap 8: de afwerking

Je hebt nu al bijna je hele tuinhuis staan. Tijd voor de afwerking. Dit begint met het plaatsen van ramen en deuren. Je zult merken dat de openingen niet helemaal haaks zijn. Dat is vrijwel nooit zo. Sterker nog: ook bij nieuwbouwwoningen zul je bij het nameten zien dat de meeste hoeken niet exact 90 graden zijn! Dit is ook niet erg, het betekent alleen dat je deuren en ramen nog op maat moet maken. Behalve deuren en ramen heeft je tuinhuis nog iets nodig: een dakgoot. Dit is altijd verstandig, want het voorkomt dat water lang de wanden naar beneden sijpelt en het hout voortdurend nat houdt. Bovendien kun je zo bepalen waar het water heen stroomt, bijvoorbeeld rechtstreeks in het rioolputje.

Je tuinhuis is eindelijk klaar. Is het net zo mooi als je dacht? Je kunt het tuinhuis nu nog als laatste afwerken met beits als je dat wilt. Dit hoeft niet perse met geïmpregneerd hout, maar helpt wel het tuinhuis langer mooi te houden. Wanneer je het hout elke 2-3 jaar beitst, gaat het gemiddeld twee keer zo lang mee! Gezien de hoeveelheid werk en tijd die je er al in hebt gestopt, is dat zeker de moeite waard.

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

STOP Met Dromen en Begin te Bouwen Aan Jouw Doe-Het-Zelf Project Met Meer dan 10.000 Bouwtekeningen!

Al meer dan 21.000 doe-het-zelvers gingen je voor!

Tijdelijk slechts €67,-

Lees ook: Tuinhuis plaatsen, wat mag wel en wat mag niet?

Related Posts