Home RuimteKeuken Zelf je tapijtvloer leggen? Handig stappenplan!

Zelf je tapijtvloer leggen? Handig stappenplan!

Door bouwsuper

Als je je tapijtvloer zelf legt, kun je flink besparen. Het is echter wel precisiewerk, en kan, zeker als het om grotere oppervlaktes gaat, veel kracht kosten. Lees in onderstaand stappenplan hoe je zelf netjes een tapijtvloer kunt leggen.

Stappenplan

1) Controleer de ondervloer + deuren
Is de ondervloer vast, vlak en droog genoeg? Zo niet, droog of egaliseer de ondervloer dan eerst. Controleer ook of deuren eventueel bijgewerkt moeten worden zodat ze na het leggen van de vloer nog gewoon open kunnen.

2) Kies of je de vloer enkel gaat fixeren (stap 3 tot en met 6) of deze ook gaat lijmen (stap 7 en 8).
Een vloer lijmen doe je in grotere ruimten en op plaatsen die onderhevig zijn aan intensief gebruik en/of natte plaatsen (bijvoorbeeld de keuken). Ook het type ondervloer is van invloed op de keus om de vloer te lijmen.

3) Leg het tapijt uit
Leg het tapijt een nacht los in de ruimte, zodat je er makkelijker mee kunt werken. Zorg voor randen die ongeveer 10 centimeter opstaan tegen de muur.

4) Snijd de randen, en hoeken
Gebruik bij deze stap een liniaal o.i.d. en snijd de opstaande rand af. Snijd vervolgens de vloerbedekking in de hoek diagonaal neerwaarts (niet helemaal tot aan de vloer). Werk vervolgens de binnenhoeken af. Ga hetzelfde te werk bij de buitenhoeken.

5) Breng dubbelzijdig plakband aan en fixeer de randen
Zorg dat de ondergrond stofvrij, droog en schoon is. Bevestig het dubbelzijdig plakband langs de randen van het vertrek. Verwijder de beschermstrook van het plakband en fixeer de randen.

5) Leg eventueel een volgende baan
Mogelijk is je vertrek zo groot dat je met verschillende banen moet werken. Snijd deze banen en zorg voor een paar centimeter overlapping met de al gelegde baan. Maak de naad tussen de twee banen vast.

6) Deurkozijnen en obstakels
Snijd voor een deurkozijn de vloer langzaam diagonaal in en druk de vloer telkens aan. Snijd vervolgens de opstaande rand naast het kozijn verticaal in. Bij obstakels (bijvoorbeeld verwarmingsbuizen) kun je het beste de vloer ter hoogte van het midden van het obstakel verticaal insnijden, en vervolgens het benodigde gat uitsnijden.

De vloer gedeeltelijk of geheel verlijmen

7) Breng de lijm aan en verspreid deze
Als je de vloer half verlijmt, volg dan de stappen hierboven. Ga je de vloer helemaal vastlijmen, sla deze dan halverwege het vertrek om en breng de lijm aan op de vloer. Verspreid de lijm met behulp van een lijmkam.

8) Sla de vloer terug
Laat de lijm drogen en leg de vloer langzaam terug. Sla daarna de andere helft van de vloer om en ga hetzelfde te werk als bij het al gelegde gedeelte.

Hopelijk kun je met de bovenstaande tips aan de slag. Online zijn er nog meer bronnen te vinden met handige tips om je vloer te leggen. Denk je dat je er niet uit komt? Schakel dan een specialist in. Een aanvullende tip? We horen het graag in de reacties!

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.