Rolluiken zijn heel fijn om te hebben. Dat wordt echter een stuk minder als een rolluik kapot gaat! Zeker als een rolluik niet meer omhoog wil, is dat erg lastig. Gelukkig kun je de meeste problemen gewoon zelf oplossen. Zeker als je een beetje handige klusser bent! Wil jij zelf je rolluik repareren? Dit zijn 4 tips!
In dit artikel:
1. Handbediening: check het treksysteem
Aan het treksysteem kan van alles mis zijn. Wil het trekband niet meer terug in de houder? Dan is waarschijnlijk de veer in de houder kapot. Je hebt dan een nieuwe trekbandhouder nodig. Zit het trekband vast als je eraan trekt? Dan moet je de kap van het rolluik losschroeven. Vaak zit de trekband dan vastgedraaid in het systeem. En is het trekband geknapt, dan is het logisch dat je rolluik het niet meer goed doet. Je kunt dan het losse band vervangen.
2. Elektrische bediening: check de motor
Bij elektrisch bediende rolluiken is de motor vaak een probleem. Je kunt dit eenvoudig checken door het systeem aan te zetten.
- Maakt de motor geen geluid? Kijk dan eerst of hij wel stroom krijgt. Zit de stekker in het stopcontact? Check dan met een multimeter of de motor wel stroom krijgt. Zo niet, dan is de schakelaar waarschijnlijk stuk.
- Maakt de motor een zwak geluid en beweegt het rolluik niet? Dan is de motor waarschijnlijk kapot. Je kunt dit checken door het rolluik met de hand wat omhoog te brengen terwijl de motor draait. Lukt het dan wel om het rolluik omhoog te doen, dan is de motor verzwakt. Je kunt bijvoorbeeld Somfy buismotoren vrij eenvoudig vervangen en dan is het rolluik weer als nieuw.
- Maakt de motor goed geluid, maar beweegt het rolluik niet? Probeer dan met de hand het rolluik wat omhoog te helpen. Lukt dit niet, dan zijn de ophangveren waarschijnlijk afgebroken. De ophangveren zorgen dat het rolluik niet zomaar omhoog geschoven kan worden, maar als ze afbreken blokkeren ze het systeem. Ze zijn heel goed voor de veiligheid van rolluiken en moeten af en toe vervangen worden.
De motor is een gesloten systeem, dus je kunt hem meestal niet repareren. Maar je kunt wel controleren of de motor het probleem is en zo nodig de motor vervangen. Zo kun je het rolluik weer werkend krijgen zonder dat je meteen het hele rolluik moet vervangen.
Lees ook: Zo maak je je slaapkamer écht donker!
3. Problemen met afstandbediening of schakelaar
Bij elektrische rolluiken kan het probleem ook zitten in de afstandbediening of de schakelaar. Als de afstandbediening het probleem is, kun je natuurlijk de batterijen vervangen. Je kunt ook gemakkelijk een nieuwe afstandbediening bestellen, mits hij het juiste merk heeft. Is de schakelaar het probleem, dan kun je schakelaar vervangen. Check wel eerst of er stroom wordt doorgegeven tot achter de schakelaar. Is dat het geval, dan is de schakelaar meestal toch niet het probleem, maar zit het hoger in het systeem. Check met een stroomzoeker naar kabelbreuken.
4. Rammelende of klapperende geluiden in de wind
Rolluiken horen in principe weinig of geen geluid te maken als het waait. Ze moeten de wind compleet buitensluiten. Je zou in principe zelfs geen suizend geluid moeten horen, al is dat soms wel het geval. Rammelt het rolluik, of maakt het klapperende geluiden als het waait? Dan is de afsluiting niet goed. Controleer of het rolluik wel goed past in de zijgeleiders. Heel vaak zijn de rubbers versleten en is de afdichting niet meer goed. De wind kan dan onder het rolluik komen en zo voor klapperende geluiden zorgen. Zorg dus altijd dat het rolluik perfect luchtdicht is aangesloten op de randen langs het kozijn.
Een rolluik hoeft meestal niet vervangen te worden als het kapot is. Dat geldt wel voor rolluiken die al erg oud zijn. De levensduur van het gemiddelde rolluik is 15 jaar, al zijn er ook die nog veel langer meegaan. Dat hangt onder andere af van het materiaal en de kwaliteit die je hebt gekocht. Door zelf je rolluik repareren verleng je de levensduur van het rolluik en je bespaart er ook flink wat kosten mee.
Je rolluik repareren; doe jij het zelf?
Lees ook: Rolluiken laten plaatsen voor extra veiligheid