Home Klustips Zelf een houten wandrek maken

Zelf een houten wandrek maken

Door Anne

Hout is gaaf. Hout zorgt voor een warme uitstraling in huis en een stoere robuuste uitstraling en daarbij is hout fijn materiaal om mee te klussen. Goede redenen dus om met hout aan de slag te gaan. Met hout kun je een heel gaaf wandrek maken die geschikt is voor binnen én voor buiten. Aan de slag dus!

Wat heb je nodig?

  • Houten planken op een afmeting naar keuze
  • Stevig touw
  • Buiten- of binnenbeits

Wat ga je doen?

Je gaat heel gemakkelijk snel te werk. Je zaagt de houten planken op de afmetingen zoals je wilt hebben. Zorg ervoor dat de planken even breed zijn. Voordat je de planken gaat monteren, dien je de planken eerst goed te schuren. Je kunt de planken daarna direct in de juiste kleur schilderen of beitsen. Boor twee gaten aan beide uiteinden van de plank. Mocht je een plank van een meter gebruiken, boor dan twee gaten op 5 centimeter afstand van de vier hoeken van de plank. Zorg dat het gat groot genoeg is zodat het touw erdoorheen kan.

Als je dit bij iedere plank hebt gedaan kun je gaan knopen. Neem het touw dat je gaat gebruiken en neem daarvan vier keer de lengte van hoe hoog je je wandrek wilt hebben en tel daar nog een halve meter extra touw bij op. Maak een flinke knoop op een paar centimeter van het uiteinde van de touwen. Je hebt nu vier touwen met een knoop op het uiteinde.

De volgende stap

Neem een plank en haal de touwen door de gaten die je hebt gemaakt. Vervolgens leg je weer een knoop. Dit keer maak je een knoop op de hoogte die jij als afstand wilt tussen de twee planken van je wandrek. Doe dit weer vier keer op gelijke hoogte. Herhaal de vorige stap en laat de volgende plank zakken op de knopen. Trek de touwen goed en stevig aan en controleer goed of je plank gelijk hangt.

De volgende stap is het toevoegen van de laatste plank. Wederom heb je vier knopen gemaakt waar de plank op kan rusten. Om af te ronden neem je de vier touwen bij elkaar en maak je een grote knoop. Wil je het wandrek helemaal mooi afwerken? Neem dan een grote houten of stalen ring waar je het wandrek aan kunt ophangen. Je kunt nu je wandrek gaan bevestigen aan de muur. Doe dit door de ring of de knoop aan een spijker in de muur te hangen.

Houd er rekening mee dat je wandrek geen kilo’s gewicht kan dragen. Je wandrek is perfect voor woondecoratie of een paar tijdschriften, maar het is niet verstandig om een zware stenen vaas te plaatsen op de planken of de hele collectie boeken van Harry Potter.

Lees ook: Creatief met steigerbuizen

Een houten wandrek, zomaar een voorbeeld

Optionele stap voor een houten wandrek

Het wandrek kun je ook buiten ophangen. Hierdoor kun je er nog voor kiezen om gaten te boren in de planken ter grootte van bloempotten. Deze bloempotten steek je nadat je de vorige stappen hebt uitgevoerd door de potten heen en zo heb je een mooi bloemenrek! Deze manier is ook ontzettend leuk om toe te passen voor kruidenplanten.

Voor een meer robuuste uitstraling kun je het hout waxen of beitsen in een donkere kleur die de nerf van het hout goed laat uitkomen. Hoe dikker het touw dat je gebruikt, hoe stoerder de plank eruit zal zien. Je kunt ook kiezen voor steigerhout, een white wash en een dunner touw voor een wat meer subtiele uitsraling.

Zou jij zelf een wandrek van hout willen maken?

Lees ook: Een kunstwerk van je wc-rollen op je toilet
Lees ook: Ikea hack: 8 organisatietips

Related Posts