Home Klustips Zelf een TL-lamp ophangen doe je zo

Zelf een TL-lamp ophangen doe je zo

Door Joanne

Fluorescentielampen, oftewel een TL lampen, zijn erg populair. Deze verlichting is namelijk duurzaam en het heeft een lange levensduur. Je ziet het niet alleen terug in kantoorruimtes, maar ook in verschillende winkels, in een garage of zelfs in huis. Het is praktische verlichting die je ook zelf kunt ophangen. Hoe je dat doet? Je leest het in dit artikel.

Wat heb je nodig?

Om zelf een TL-lamp op te hangen heb je de volgende spullen nodig:

  • TL-lamp
  • Pluggen
  • Schroeven
  • Boormachine
  • Striptang
  • Schroevendraaier
  • Spanningzoeker
  • Stevige trap of ladder

Kies de geschikte TL-verlichting

Er zijn heel veel verschillende soorten TL-lampen. Er is variatie in vorm en in diameter. Bedenk dus van tevoren wat voor een soort lamp je nodig hebt. Kijk vervolgens naar het lampvermogen op de verpakking. Hier kun je ook meer informatie vinden over de kleurtemperatuur.

Stap 1: Open de aftakdoos

Begin met het openen van de aftakdoos in het plafond. Hier zitten alle elektrische draden in. Meet de draden na en schakel de stroomgroep uit in de meterkast. Als je twijfelt over de groep, dan kun je beter alle stroom in het huis uitschakelen.

Stap 2: Maak een aftakking

Het kan voorkomen dat er geen blind eindigende nuldraad (blauw draad) en schakeldraad (zwart draad) in de aftakdoos zitten. In dat geval moet je zelf een aftakking maken. Strip de uiteinden van beide draden met een striptang. Stop daarna de blauwe draden en de zwarte draden weer bij de andere elektrische draden met dezelfde kleur. Steek het door de plaat van de aftakdoos en maak het weer dicht.

Stap 3: Plaats de TL-lamp

Nu is het tijd om de TL-lamp erbij te pakken. Bekijk op de verpakking hoe je de afdekkap van de verlichting kunt verwijderen. Maak de TL-lamp daarna vast aan het plafond met een paar schroeven en pluggen. Sluit de elektrische draden aan op de juiste manier. Check voor de zekerheid of alles op de goede plek zit en of de lamp stevig hangt. Daarna kun je de afdekkap weer op de lamp maken. Zet de stroom weer aan en test of de lamp werkt.

Heb je totaal geen verstand van draden en kabels? Dan is het verstandig om hulp te vragen. Laat de verlichting plaatsen door een handige buurman, goede vriendin of huur er gewoon een professional voor in. Zeker als het gaat om meerdere TL-lampen in een groot gebouw is dit een slimme keuze.

Lees ook: Alles wat je moet weten over buitenverlichting

Related Posts