Home Klustips Zelf een schommelbank maken

Zelf een schommelbank maken

Door Maxime

Het is lente! Lekker weer om naar buiten de tuin in te gaan en te genieten van het zonnetje. En op welke manier is dat nou meer relax dan in een schommelbank. En ik ga je vertellen hoe je deze zelf maken!

Wat heb je nodig?

Stap 1 – aftekenen

De schommelstoel bestaat uit maar een aantal elementen die je simpelweg hoeft af te tekenen en uit te zagen. Op de tekening zie je de afmetingen, deze zijn natuurlijk persoonlijk aanpasbaar. Zorg dat je altijd alles goed afmeet. Gebruik eventueel stencils om op deze manier gelijke stukken te krijgen. Voor de rechte delen kun je een cirkelzaag gebruiken en voor de ronde delen een decoupeerzaag. Bevestig de delen aan elkaar met houtlijm en schroeven.

Je maakt hier het frame. Deze bestaat uit 2 zijkanten, 1 voorkant en 1 achterkant plaat.

Stap 2 – Bevestigen losse delen

In stap 1 heb je als het ware een frame gemaakt. Deze ga je nu bekleden met losse planken. Deze bevestig je op het frame. Meet de breedte van de stoel op. Zorg dan dat je de plankjes netjes uitzaagt en dat deze allemaal even groot zijn. Met een tussenruimte van 1 cm tussen de plankjes kunnen deze nog prima ‘werken’. Denk goed na over de breedte van de planken. Het mooiste resultaat krijg je wanneer de zitting bestaat uit hele planken die niet zijn gezaagd om passend te maken. Hou hier dus rekening mee.

Het bevestigen van de plankjes kun je doen door het op het frame te schroeven. Voor extra stevigheid kan dit in combinatie met houtlijm. Schroef de planken allemaal op dezelfde manier zodat de afwerking er gelikt uitziet.

Stap 3 – Oppimpen

Nu is het tijd om je creativiteit de vrije loop te laten. De schommelbank kun je nu schilderen in een kleurtje of behandelen zodat je hem buiten kunt zetten! Ga jij voor een felle kleur voor in een kleurrijke tuin. Of laat je jouw schommelbank ‘naturel’?

Je zou er ook voor kunnen kiezen om de schommelbank in een kleine chill setting te plaatsen met een vloerkleedje eronder, een bijzettafeltje erbij en een mooie grote plant. Om de schommelbank enigszins comfortabel te maken kun je er een kleedje op leggen. Om echt helemaal los te gaan in het zelf maken zou je de losse plankjes eventueel ook nog kunnen bekleden en stofferen. Op deze manier kan de schommelbank helemaal matchen met jouw interieur!

Hoe zou jouw schommelbank eruit zien?

Related Posts