Home Klustips Zelf een buitenkeuken maken: 5 tips

Zelf een buitenkeuken maken: 5 tips

Door bouwsuper
Zelf-een-buitenkeuken-maken-5-tips

Veel mensen dromen van een buitenkeuken. Een mooie keuken waar je allerlei gemakken hebt terwijl je toch lekker buiten bent. Heb je een overkapping of veranda, dan kun je zelfs in Nederland een groot deel van het jaar gewoon buiten in de tuin eten en genieten. Ik hoor je haast denken: is een buitenkeuken niet erg duur? Nou, dat valt eigenlijk erg mee. Zeker als je zelf een beetje een handige klusser bent! Check deze 5 tips om zelf je buitenkeuken te maken.

Tip 1. Kun je het zelf?

Er is een goede vraag die je jezelf moet stellen voordat je begint. Kun je het zelf? Ben je in staat om zelf een buitenkeuken te maken? Een buitenkeuken maken is een vrij groot project. Je bent er best wat uurtjes mee kwijt. Daarnaast moet je natuurlijk een beetje handig zijn met hout. Is dit je allereerste doe-het-zelf project, dan kun je beter wat bescheidener beginnen. Kun je het niet zelf? Zoek dan goede hulp of ga voor een kant en klare buitenkeuken. Kun je het wel zelf? Check dan hoe je het aanpakt!

Tip 2. De locatie van de buitenkeuken kiezen

De locatie van de buitenkeuken bepaalt voor een groot deel hoe goed de keuken te gebruiken is. In de eerste plaats houd je rekening met de windrichting. Kijk waar de wind meestal vandaan komt in de warme maanden. In Nederland heb je vaak te maken met een zuidwestelijke wind. Je wilt je buitenkeuken op zo’n manier plaatsen dat de rook van de barbecue niet over het terras waait (en liever ook niet over dat van de buren). Verder kijk je hoe je het beste bij de plaats van de buitenkeuken kunt komen. En wil je de buitenkeuken plaatsen onder een overkapping, of toch niet? Een overkapping kan de levensduur van je buitenkeuken flink verlengen en het is er comfortabeler.

Tip 3. Kookplaat, barbecue of stromend water?

Er zijn verschillende modellen buitenkeukens. Sommige buitenkeukens hebben een kookplaat. Dat kan bijvoorbeeld een gaskookplaat of zelfs een inductieplaat zijn – al dient de buitenkeuken dan wel een overkapping te hebben. Andere buitenkeukens hebben een ingebouwde barbecue. Je kunt verschillende types barbecue inbouwen in het keukenblok, afhankelijk van de afmetingen en vorm. Het is ook mogelijk een keukenblok te maken met stromend water. Dat is natuurlijk ideaal, want dan kun je je eten ter plekke bereiden, de afwas doet etc. Je moet dan wel een waterleiding aanleggen. Kortom: je kunt je keuken zo ingewikkeld maken als je zelf wilt.

Zelf een buitenkeuken maken

Tip 4. Ga voor een mooi werkblad

Je kunt een buitenkeuken maken zonder werkblad. In feite heb je dan een (steiger)houten stel kasten met eventueel inbouwapparatuur. Toch is dat jammer, want de bovenkant van de buitenkeuken zal dan sneller beschadigd raken of vies worden. Vlekken zijn er niet altijd gemakkelijk uit te krijgen. Daarom is het goed om je af te vragen of je er niet liever een werkblad op wilt plaatsen. Werkbladen die geschikt zijn voor buitenkeukens zijn niet goedkoop. Een hardstenen werkblad is redelijk betaalbaar, maar een echt granieten blad is een stuk duurder. Het maakt de keuken wel helemaal af en zorgt ervoor dat hij veel langer meegaat.

Tip 5. Pas op met besparen

Besparen klinkt meestal als een goed idee. Maar dat is het zelden als het gaat om bouwmaterialen. Bezuinigen op bouwmaterialen kan zorgen voor een bouwproject van een stuk minder goede kwaliteit. Je moet dus wel weten waaróp je moet besparen. Bespaar bijvoorbeeld niet zomaar op je hout, want als je (te) goedkoop hout koopt gaat de keuken een stuk minder lang mee. Uiteindelijk is het dan duurder dan wanneer je in het begin niet te zuinig was geweest.

Een buitenkeuken maken is een gaaf project. Het is goed om al vroeg in het voorjaar aan de slag te gaan. Zo is de buitenkeuken gereed tegen de tijd dat het mooi weer is om buiten te zitten. Bovendien heb je de tijd om plannen te maken en je plannen aan te passen als dat nodig is. Zo maak je zelf een prachtige buitenkeuken.

Related Posts