Home Klustips Een doe-het-zelf beveiligingssysteem bouwen? Geen probleem met een IP camera

Een doe-het-zelf beveiligingssysteem bouwen? Geen probleem met een IP camera

Door bouwsuper

Zelf je eigen beveiligingssysteem bouwen? Het lijkt een onmogelijke klus waarvoor veel expertise nodig is. Toch valt dit met de juiste spullen best mee. Door gebruik te maken van IP camera’s (IP staat voor Internet Protocol) kun je relatief makkelijk zelf een goed beveiligingssysteem in elkaar zetten met een beperkt budget. Ideaal voor kleine winkeliers of voor mensen die regelmatig overlast hebben in hun omgeving. Wat je reden ook is om iets in de gaten te willen houden, met een IP camera krijg je het op een makkelijke manier voor elkaar.

Je eigen beveiligingssysteem bouwen

De reden dat IP camera’s ideaal zijn voor beveiligingsdoeleinden op kleine schaal is vooral omdat de prijs en de kwaliteit van het systeem aansluiten op de behoeften van de gebruiker. De prijs van een IP camera loopt uiteen van 50 euro tot pak hem beet 150 euro. Dit zijn bedragen die voor vrijwel iedere winkelier en particulier zijn op te brengen. Daarbij geldt uiteraard dat hoe groter en hoe kostbaarder de gelegenheid is die je wilt bewaken, des te relevanter een grotere uitgave aan beveiliging wordt. Heb je veel te verliezen, dan is het slim om ook goed te investeren in meerdere IP camera’s van een goede kwaliteit. Ben je echter alleen maar op zoek naar een mogelijkheid om je voordeur in de gaten te houden, dan is een goedkoop exemplaar van ipcamera-verkoper daar prima geschikt voor.

Beeldkwaliteit

De kwaliteit van de beelden van IP camera’s zijn over het algemeen erg goed. Koop op z`n minst altijd een IP camera met HD kwaliteit. Op die manier kun je later ook digitaal nog het nodige inzoomen zonder dat het beeld in een korrelige massa verandert. Vergeleken met tien of twintig jaar geleden is de prijs van een IP camera met een goede beeldkwaliteit enorm omlaag gegaan. Kijk maar naar je eigen smartphone en de kwaliteit van de filmpjes die je daarmee kunt maken. In principe bevat een IP camera een soortgelijke kwaliteit camera.

Maak een goed beveiligingsplan

Voordat je besluit om een IP camera te gaan kopen als beveiligingscamera, is het belangrijk dat je eerst een goed plan maakt. Dat houdt in dat je bedenkt waar de wifi camera’s geplaatst moeten worden en welke plekken het belangrijkst zijn om in de gaten te houden. Vind je dit lastig om te bepalen, dan kun je daarbij altijd advies inwinnen bij een beveiligingsbureau. Dit kost uiteraard wel wat, maar daarmee ben je wel verzekerd van een goed beveiligingsplan voor je winkel of huis. Het beste huur je een bedrijf in met een PKVW certificaat. Dit staat voor Politie Keurmerk Veilig Wonen. Dit is een kwaliteitskeurmerk.

Bewakingscamera wel of niet zichtbaar ophangen

Afhankelijk van je situatie hang je de IP camera wel of niet duidelijk zichtbaar op. Een reden om een IP camera buiten zichtbaar op te hangen is bijvoorbeeld als afschrikfunctie in een winkel. Hiermee geef je aan inbrekers een signaal dat ze goed in de gaten worden gehouden en dat ze niet zomaar van alles ongezien in hun rugzak kunnen proppen. Daarnaast is het uiteraard belangrijk om naast het zichtbare exemplaar ook een verborgen wifi camera te plaatsen. Het nadeel van een zichtbare camera is namelijk dat dieven deze makkelijk kunnen ontwijken. Om dit effect zo minimaal mogelijk te maken zorg je ervoor dat de IP camera wifi ook een zo groot mogelijke reikwijdte heeft.

Keuzes bij het kopen van de IP camera

Afhankelijk van je beveiligingsplan ga je over op het aankopen van de camera`s. Ook daarbij heb je weer volop keuzes. Er is namelijk best veel verschil tussen de ene bewakingscamera en de andere. Zo kun je ten eerste onderscheid maken in de beeldkwaliteit van de beveiligingscamera’s. Daarnaast is het ook belangrijk om te letten op de besturing van de camera. Wil je de lens kunnen bewegen, of neem je genoegen met een zogenoemde statische camera die altijd op dezelfde plek is gericht?

Wel of niet een bewegingssensor?

Een ander belangrijk punt is of je een IP camera wilt hebben met een bewegingssensor. Dit is een zeer handige optie. Een bewegingssensor zorgt er namelijk voor dat de camera reageert op beweging in een bepaalde zone. Stel dat je een IP camera buiten wilt gebruiken om de poort van je tuin in de gaten te houden, dan wil je niet dat er iedere keer een alarm afgaat als de kat van de buren door het beeld heen loopt. Je kunt sommige modellen zo instellen dat ze alleen een alarm laten afgaan als ze beweging detecteren bij het middelste en bovenste gedeelte van de poort. Dus bijvoorbeeld hoger dan 75 centimeter. In dat geval weet je zeker dat er geen kat langsloopt en er dus iets of iemand anders de poort open maakt.

Opslagcapaciteit IP camera met wifi

Enigszins gekoppeld aan de keuze voor wel of geen bewegingssensor, is de keuze of je wel of geen opslagcapaciteit in de IP camera nodig hebt. Bij IP camera’s heb je namelijk verschillende opties. Nummer één is dat je de camera continue laat streamen naar een computer. Een IP camera gebruikt wifi om het signaal door te geven naar de computer. Vervolgens kun je het binnenkomende signaal live op de computer bekijken, maar deze ook standaard opslaan op de harde schijf. Vervolgens bewaar je de opname voor 24 uur, waarna deze automatisch wordt verwijderd. Hiervoor is simpele en goedkope software te koop of wordt zelfs bij de camera meegeleverd

Op de camera zelf

Een tweede optie is dat je het beeld opslaat op een geheugenkaart in de IP camera zelf. Je hebt dan geen wifi netwerk nodig. Hoeveel je kunt opslaan, hangt uiteraard af van de beeldkwaliteit van de IP camera en de capaciteit van je SD kaart. Ook hierbij kun je ervoor kiezen om het beeld 24 uur lang te bewaren, waarna de camera automatisch de oudste opname overschrijft. Een derde optie is mogelijk als je een bewegingssensor hebt. In dat geval kun je ervoor kiezen dat de camera alleen opslaat of streamt op het moment dat de sensor iets verdachts ziet. Dit is uiteraard de meest zuinige optie.

Meekijken via de app

Bij veel IP camera’s heb je de mogelijkheid om een bijbehorende app te downloaden voor op je smartphone. Je kunt dan vanaf afstand op je telefoon meekijken met de camera. Heel handig natuurlijk. Op deze manier kun je zelfs vanaf je vakantieadres op het strand thuis kijken of er iets aan de hand is. Een groot voordeel ten opzichte van de oude beveiligingssystemen. Een laatste punt van aandacht is dat je bij IP camera’s altijd wel erg goed op de beveiliging moet letten. Het zou namelijk sneu zijn als je prachtige systeem beveiligd is met het standaard wachtwoord dat op de verpakking stond. Op die manier is het namelijk een koud kunstje voor iedere kwaadwillende om via het internet mee te kijken met jouw IP camera’s. Niet bepaald de reden waarvoor je ze hebt opgehangen. Zorg er dus altijd voor dat je zelf een behoorlijk moeilijk wachtwoord bedenkt dat niet makkelijk te kraken is.

Related Posts