Home Wonen Verbouwen in 2018: dit is wat je moet weten over de hypotheek

Verbouwen in 2018: dit is wat je moet weten over de hypotheek

Door bouwsuper

Ben jij in 2018 van plan een verbouwing aan de woning uit te laten voeren? Of wil je gaan verhuizen naar een woning die nog niet helemaal ‘af’ is, maar die je nog naar je eigen hand kunt zetten? Reden van een verbouwing kan een verandering van je woonwensen zijn, zoals het willen creëren van een woonkeuken. Of je wilt isoleren om te besparen op je energiekosten of hebt meer ruimte nodig. Het is belangrijk vooraf te bedenken hoe je een verbouwing wilt gaan bekostigen. De hypotheekregels zijn immers de afgelopen jaren steeds meer aangescherpt, ook met betrekking tot een gedeelte als financiering voor een verbouwing.

Hoe hoger de hypotheek, hoe hoger het rentepercentage

Zolang je hypotheek lager is dan de woningwaarde, is het mogelijk de verbouwing (gedeeltelijk) te financieren binnen de hypotheek. Houd hierbij er wel rekening mee dat het rentepercentage van een hypotheek zonder NHG hierdoor hoger wordt zodra de hypotheek meer dan ongeveer 50 procent van de woningwaarde is. Deze hogere rente wordt ook wel rente-opslag of risico-opslag genoemd. De opslag wordt hoger naarmate de hypotheekschuld in verhouding tot de woningwaarde toeneemt. Zorgt de verbouwing voor een waardevermeerdering, dan kan het lonen erna je huis opnieuw te laten taxeren. De hypotheekverstrekker kan aan de hand van een taxatierapport besluiten minder rente-opslag te rekenen.

Niet méér lenen dan de woningwaarde

Hierboven werd al genoemd dat de hypotheek niet meer hoger kan zijn dan de woningwaarde. Vroeger was het heel gebruikelijk naast de gehele aankoop van het huis ook de kosten koper mee te financieren en een bouwdepot te hebben. Vanaf 1 januari 2018 is de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de woningwaarde (loan to value) nog slechts 100 procent. Het is dus alleen nog mogelijk een bouwdepot mee te financieren met de hypotheek zolang deze lager is dan de woningwaarde. Een waardevaste verbouwing zoals een dakkapel of uitbouw is geheel mee te financieren, meer smaakgevoelige zaken zoals een keuken of een badkamer slechts voor een gedeelte.

Is het niet mogelijk de gewenste verbouwing door middel van (uitbreiding van) je hypotheek te bekostigen? Dan zijn er ook andere mogelijkheden van financiering van een verbouwing, zoals het afsluiten van een persoonlijke lening of deze met spaargeld betalen.

Verbouwing uitstellen tot 2019?

Om de bouw- en klusbranche gedurende de crises te ondersteunen heeft de regering in 2009 besloten dat onder andere arbeidskosten voor renovatie en herstel van woningen onder het lage Btw-tarief van zes procent kwamen te vallen. Dit in plaats van het hoge Btw-tarief van 21 procent. Deze regel is een paar keer verlengd en gewijzigd, maar geldt sinds 2015 nog steeds voor bepaalde bouwmaterialen en arbeidskosten voor schilderen, isoleren, stukadoren, behangen en schoonmaak van woningen ouder dan twee jaar.

Zoals je mogelijk wel mee hebt gekregen is in het regeerakkoord van Rutte III een verhoging van het Btw-tarief van zes naar negen procent aangekondigd. Deze verhoging zal waarschijnlijk per 1 januari 2019 ingevoerd gaan worden. Wil je de hogere kosten en bijkomende nadelige gevolgen voor je hypotheek voorkomen? Stel dan bovengenoemde werkzaamheden niet uit tot na 1 januari 2019.

Related Posts