Home Klustips Werken met een ladder

Werken met een ladder

Door bouwsuper

P1000590Veel particuliere klussers doen het: werken op hoogte met een ladder. Is het verstandig om met een ladder te werken?
Laat één ding heel duidelijk zijn: als je voor werkzaamheden hoger dan 2,5 meter een ladder gebruikt, dan ben je niet slim bezig. Het gevaar op verwondingen is groot. Beter is het om een steiger te gebruiken of desnoods professionele hulp in te roepen.

Mag je nooit met een ladder op hoogte werken?
Nee, er zijn situaties denkbaar waarin alleen een ladder uitkomst biedt omdat de werkplek onbereikbaar is met een steiger of hoogwerker.

Wie toch een ladder moet gebruiken heeft wellicht iets aan onderstaande tips:

  • Zorg voor een veilige ladder. Te vaak staan klussers op een ladder die nog afkomstig is uit de erfenis van opa. Gebruik een CE-gemarkeerde ladder en controleer hem voor gebruik op eventuele gebreken. Zorg dat de ladder schoon is, verwijder modder en draag schoeisel dat stroef is.
  • Zet de ladder stabiel neer. Plaats een ladder nooit op een zachte ondergrond en zet hem onder een hoek van ongeveer 75 graden neer. Tijdens het klimmen gebruik je twee handen en hou je de sporten vast, niet de ladderbomen.
  • Werk nooit alleen. Het is altijd prettig om iemand bij je te hebben die de ladder vast kan houden, zelfs als je op lage hoogte werkt. Mocht er onverhoopt toch iets mis gaan, dan kan deze persoon de hulpdiensten waarschuwen.
  • Gebruik nooit de volle lengte van de ladder. De bovenste vier treden (circa 1 meter) zijn verboden gebied voor je voeten.
  • Verplaats de ladder regelmatig. Soms is het erg aanlokkelijk nog net even te reiken in plaats van de ladder te verplaatsen. Reik nooit verder dan één armlengte.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.