Home Stappenplannen Werkbank maken: zo doe je dat zelf!

Werkbank maken: zo doe je dat zelf!

Door Judith
Een werkbank zelf maken doe je zo

Een werkbank is meestal behoorlijk prijzig en het is lastig om er een te vinden die perfect op maat is. Bovendien zoek je een werkbank om te klussen – dus is je eerste klus het zelf bouwen van een werkbank! Dit kun je zeker zelf doen en wordt ook sterk aangeraden om de perfecte werkruimte te creëren. Je maakt hem helemaal zelf op maat met dit stappenplan met handige tips!

Een werkbank is meestal behoorlijk prijzig en het is lastig om er een te vinden die perfect op maat is. Bovendien zoek je een werkbank om te klussen – dus is je eerste klus het zelf bouwen van een werkbank! Dit kun je zeker zelf doen en wordt ook sterk aangeraden om de perfecte werkruimte te creëren. Je maakt hem helemaal zelf op maat met dit stappenplan met handige tips!

STOP Met Dromen en Begin te Bouwen Aan Jouw Doe-Het-Zelf Project Met Meer dan 10.000 Bouwtekeningen!

Al meer dan 21.000 doe-het-zelvers gingen je voor!

Tijdelijk slechts €67,-

Benodigdheden

Voordat je naar de bouwmarkt rent is het eerst van belang om dit artikel goed te lezen. Zo kun je kiezen voor hout of voor metaal, maar wat je kiest hangt er vanaf wat je met je werkbank wilt doen. Daarnaast is het goed van tevoren de maten te bepalen!

  • Rolmaat
  • Metaal of hout voor het werkblad
  • Stevige houten of metalen frame
  • Grote zware schroeven
  • Bankschroef, of twee

Stap 1: Bepaal je doel

Zonder doel een werkbank bouwen is niet zo slim. Bedenk eerst wat je gaat doen. Wil je bijvoorbeeld bezig met een priegelige hobby, dan heb je genoeg aan een flinke tafel. Maar wil je bezig met houtbewerking of ga je veel met metaal aan de slag, dan heb je een ander soort werkbank nodig. Die moet dan veel zwaarder en robuuster zijn en wel tegen een stootje kunnen.

Stap 2: Meet je ruimte

Meet de ruimte die je beschikbaar hebt. Vaak is er wel een beperking omdat je ook nog plek over wilt houden voor iets anders. Ook je doel speelt een rol. Ben je bijvoorbeeld een echte klusser, dan is een werkbank van 2 meter breed gewoon niet voldoende. De ideale werkbank heeft deze afmetingen:

  • Minimaal 80 cm diep, maar liever 110-130 cm. Dan heb je ook ruimte om nog wat spullen neer te zetten. Maak de werkbank niet té diep: de muur erachter kun je gebruiken om gereedschap aan te hangen, maar daar moet je nog wel goed bij kunnen.
  • Minimaal 80 cm hoog, maar dit hangt af van je eigen lichaamslengte en werkhoogte. Je kunt de ideale hoogte bepalen aan de hand van je aanrecht. Werkt dat handig, of zou je wat hoger willen werken?
  • Minimaal 150 cm breed. Maar als je meer ruimte hebt, ga je voor een bredere werkbank. Het liefst heb je een werkbank die de hele lengte van bijvoorbeeld planken en palen kan ondersteunen, dit is meestal zo’n 3 meter.

Lees ook: 6 items die je niet mag missen op de werkplaats

Stap 3: Kies je materiaal

Een werkbank moet zwaar zijn, liefst loodzwaar. Hij mag niet gaan schuiven tijdens het werken! Er zijn verschillende materialen, die voor een deel afhangen van het doel van de tafel. Zo is het verstandig om te kiezen voor een metalen frame en metalen werkblad als je van plan bent te gaan lassen. De hitte van het lassen kan problemen geven als je een houten werkbank hebt. Maar ga je niet lassen, dan is hout het voordeligste materiaal.

Stap 4: Kies het model werkbank

De meeste werkbanken zien er gewoon uit als een hele grote, zware tafel. Maar je kunt er ook voor kiezen om eronder een of meer legplanken of kasten te maken. Verder zetten sommigen hun werkbank op wielen, om hem te kunnen verplaatsen. Doe je dat, dan moet je wel goed opletten dat de wielen sterk genoeg zijn (ze moeten heel wat kilootjes dragen!). Daarnaast moeten de remmen goed en stevig op de rem kunnen worden gezet. Er is weinig vervelender dan een tafel die ervandoor gaat als jij staat te klussen.

Stap 5: Maak je frame

Begin met het bouwen van het frame of onderstel. Dit doe je al meteen met zwaar materiaal, dus begin niet met gewone tafelpootjes of een frame van latten. Gebruik hiervoor ook geen gewone spijkers, maar liefst grote en zware schroeven. De werkbank mag als hij klaar is absoluut niet gaan wiebelen! Verstevig het frame dus voldoende. Het is altijd verstandig om grote, metalen haakse hoeken toe te passen.

Stap 6: Het werkblad

Het werkblad van de werkbank kan van allerlei materiaal zijn gemaakt. Het is echter vrijwel nooit dunner dan 5 cm. Dat heeft niet alleen met het gewicht te maken, maar ook met het feit dat het dan tegen een stootje kan. Een stukje inzagen of een deuk erin slaan heeft weinig effect bij een goed dik werkblad. Dit kan van elke houtsoort zijn, maar beukenhout heeft de voorkeur omdat dat nauwelijks splintert bij beschadigingen. Kies een werkblad van minimaal 5 cm dik (ook metaal), maar liefst nog dikker. Dit hangt ook af van de lengte van de werkbank: hoe langer de werkbank, hoe dikker het blad moet zijn.

In deze blog lees je hoe je zelf een werkbank kunt maken

Stap 7: Bankschroeven

Elke werkbank hoort een bankschroef te hebben. Een grote werkbank kan er echter ook twee hebben. Dit is ideaal als je veel met lange planken of balken werkt. Zorg dat de bankschroef zo komt te zitten, dat je ook lange materialen kunt vastklemmen. Hij wordt dan zo geplaatst dat het geklemde materiaal parallel aan de muur wordt gezet. Doe je dit verkeer om, dan kun je alleen korte materialen vastklemmen. Er zijn houten bankschroeven en klemmen, maar het liefst kies je voor een zwaarder metalen model. Bevestig dit goed aan de werkbank, met dikke schroeven.

Zelf een werkbank maken is niet zo heel moeilijk. Het is een vrij simpele klus die ook beginners kunnen doen. Wel is het vaak raadzaam om met zijn tweeën hieraan te werken, want je gebruikt hele zware materialen. In je eentje is de uiteindelijke werkbank meestal niet meer te tillen en ook niet meer te verschuiven. Wat overigens ook precies de bedoeling is natuurlijk! Heb je eenmaal een stevige werkbank gebouwd, dan kun je heel wat makkelijker beginnen aan grote projecten. Wat dacht je bijvoorbeeld van het plan om zelf je tuinhuis te bouwen?

Lees ook: Doe meer met een LACK-tafeltje van de Ikea; 10 creatieve ideeën
Lees ook: Veiligheid binnen je bouwbedrijf: 6 tips

Related Posts