Home Gereedschap Welke ladder cq. trap is geschikt voor welke klus

Welke ladder cq. trap is geschikt voor welke klus

Door Marieke
Ladder en huishoudtrapje

Bij het klussen is het belangrijk dat je het juiste gereedschap gebruikt. Hiermee gaat de klus niet alleen makkelijker en sneller, het is ook veel veiliger. Als je niet de juiste materialen gebruikt, dan kunnen er ongelukken gebeuren. En de meeste ongelukken gebeuren toch nog altijd in en rondom je eigen huis. Ook met huishoudtrapjes en ladders gebeuren er veel ongelukken thuis. Daarom is het belangrijk dat je de juiste type ladder of trap gebruikt bij je klus. Als je iets bovenop de kast moet pakken ga je toch geen ladder pakken. En met een huishoudtrapje kom je echt niet het dak op. In dit artikel geven wij een handig overzichtje welke ladders en trappen en zijn en voor welk type klus je deze gebruikt.

Huishoudtrapje

Een huishoudtrapje kun je prima gebruiken bij klusjes in huis waar je net niet bij kunt. Door even op een trapje te gaan staan kun je goed de lampen schoonmaken, of bovenop de kast even het stof afnemen. Ook voor het zemen van de ramen wordt vaak een trapje gebruik. Het is ook een handig hulpmiddel bij het behangen, of de plafondlamp verwisselen, een schilderijtje ophangen, en zo nog meer. Het is dus niet verwonderlijk dat er in bijna elk huishouden wel zo’n huishoudtrapje te vinden is.

Een huishoudtrap heeft over het algemeen twee of drie treden.

Dubbele trap

Bij een dubbele trap kun je vanaf beide kanten omhoog klimmen. Deze is dus handig als je vaak samen een ladder op moet omdat het bijvoorbeeld voor een persoon te zwaar is, of omdat je een paar extra handen nodig hebt om iets te bevestigen. Een dubbele trap is verkrijgbaar met twee treden, maar ook met 3 of 4 en zelfs nog hoger.

Schuifladder

Een schuifladder bestaat uit meerdere ladders die achter elkaar zitten. Als je meer lengte nodig hebt, dan kun je één van de delen omhoog schuiven om meer lengte te creëren. Zo’n schuifladder is handig voor als je de dakgoot wilt schoonmaken of als je op het dak van je schuurtje moet zijn.

Lees ook: Werken met een ladder

Telescoopladder

Een telescoopladder is ontzettend handig voor als je geen ruimte hebt om een ladder op te bergen, of voor als je veel bij klanten bijvoorbeeld een dak moet inspecteren. Je zet zo’n ladder eenvoudig weg in je schuurtje en in de auto of het busje neemt hij ook nauwelijks plek in. Deze ladder gebruik je, eveneens als de schuifladder, voor klussen op dakhoogte zoals het schoonmaken van de dakgoot.

Lees ook: Een dakgoot schoonmaken doe je zelf

Vouwladder

Het voordeel van een vouwladder is dat je deze in meerdere vormen kunt vouwen. Je kunt de ladder staand gebruiken, maar daarnaast kun je ook een stuk recht vouwen, zodat je eenvoudiger bijvoorbeeld het dakgoot kunt reinigen. Op deze ladder kun je steeds een stukje opzij lopen, en hoef je daardoor niet telkens de ladder op en af om het weer een stukje te verplaatsen.

Steiger

En als laatste heb je nog de steiger. Een steiger bevat vaak meerdere platformen waarop je veilig, en met je handen vrij, kunt staan. Een steiger is ideaal voor als je de kozijnen gaat schilderen, of het plafond gaat witten. Een steiger kun je eenvoudig uitbreiden met meerdere modules zodat je hoger komt te staan.

Lees ook: Veilig klussen door een rolsteiger te kopen

Related Posts