Home Gereedschap Welke hamer gebruik je voor welke klus?

Welke hamer gebruik je voor welke klus?

Door Marieke
Hamer

Een hamer is een gereedschap wat in iedere gereedschapskist hoort te zitten. Maar sta je in een doe-het-zelf-zaak dan zie je veel verschillende soorten hamers hangen. Welke moet je nu kopen voor je gereedschapskist? Of moet je ze allemaal kopen? We zetten de verschillende soorten hamers voor je op een rijtje en ook welke hamer voor welke klus je moet gebruiken.

De geschiedenis van de hamer

De hamer is het oudste gereedschap waarvan archeologisch bewijs werd teruggevonden. Van oorsprong waren het gewoon stukken hout, stenen en botten. Tijdens de steentijd werd dit bevestigd aan stokken door midden van riemen of pezen. Al snel kwamen er soorten in alle mogelijke vormen en grootten. De steenkappers hadden namelijk andere hamers nodig dan de smid. En in de Middeleeuwen werd de vijand van korte afstand aangevallen met een strijdhamer. En zo werd de verscheidenheid aan hamers in de loop der tijd alleen maar groter.

De bankhamer

De bankhamer wordt ook wel een gewone hamer genoemd. Een bankhamer heeft een houten steel. De ijzeren hamerkop is aan de ene kant vlak en aan de andere kant loopt het schuin af. De bankhamer is verkrijgbaar in verschillende maten en met een zware kop of een lichte kop. Een kleine hamer met een lichte kop gebruik je voor kleine spijkertjes. Doe je dit met een zware kop, dan sla je de spijkertjes snel krom.

Bankhamer

De klauwhamer

De klauwhamer gebruik je voor zwaarder timmerwerk waarvoor je grotere spijkers moet gebruiken. Een klauwhamer lijkt op een bankhamer, maar heeft achteraan een platte v-groef, de klauw. Met deze klauw kun je eenvoudig de spijkers weer verwijderen die bijvoorbeeld krom zijn geslagen. Deze hamers zijn verkrijgbaar met een houten handvat, maar ook met een aluminium of kunststof handvat. De kop is rond en wat bol, dit zorgt ervoor dat er geen afdrukken van de hamer in het hout worden achtergelaten.

KlauwhamerEen rubberhamer

Een rubberhamer wordt gebruikt om een tegelbestrating goed te leggen van je terras of tegelpad. De rubberen kop zorgt ervoor dat de tegels niet beschadigd worden. Ook wordt deze rubberhamer veel gebruikt voor het aankloppen van hout omdat je hiermee het hout niet beschadigt. Deze hamer is ook handig om mee te hebben tijdens een kampeervakantie om haringen mee in de grond te slaan. De hamer heeft doorgaans een houten steel en een massief rubberen kop.

Rubber hamer

Een houten hamer

Als je met een gewone hamer houtverbindingen in elkaar wilt tikken, dan ontstaan er deuken in het hout. Om hout verbindingen in elkaar te tikken gebruik je een houtenhamer. Ook als je met een beitel werkt wordt vaak een houtenhamer gebruikt.

Houten hamer

Voorhamer

Een voorhamer wordt gebruikt bij sloopwerken zoals het neerhalen van een stenen muur. De voorhamer heeft een lange steel van wel een meter en een kop van maar liefst 3 tot 8 kg.

Voorhamer

Kaphamer

Met een kaphamer kun je stenen ruw op maat hakken bij het bestraten van je terras of ander tegelwerk. Ook kun je hiermee bakstenen door de midden slaan. Het heeft een grote slagvlak en een lange spits toelopende pen.

Kunststof hamer

Een kunststof hamer geeft geen terugslag wanneer je ermee slaat. De kracht wordt geheel uitgewerkt op hetgene waar je op slaat. Het is zeer geschikt voor het bewerken van plaatmateriaal van metaal, zoals het uitdeuken.

Dit is slechts een greep uit het zeer uiteenlopende aanbod aan hamers. Het is belangrijk dat je de juiste hamer voor iedere klus gebruikt. Daarmee voorkom je een hoop ellende en beschadigingen. Snuffel eerst op internet voordat je aan de klus begint of laat je goed informeren in een doe-het-zelf-winkel.

   

Related Posts