Home RuimteTuin Welk soort gras is het beste voor jouw tuin

Welk soort gras is het beste voor jouw tuin

Door Marieke
Gras zaaien, graszoden of kunstgras. Wat kies jij in je tuin?

Wat fijn dat het weer voorjaar is, dat het zonnetje schijnt en dat we weer volop in de tuin aan de slag kunnen. Tijd om de tuin weer helemaal klaar te maken voor een hopelijk lang buitenseizoen, waarop we kunnen genieten van de zon, heerlijke temperaturen en de mooie bloemen in de tuin. Wellicht is het ook tijd om je gazon eens onder handen te nemen. Grofweg onderscheiden we drie mogelijkheden voor een gazon in je tuin. In de eerste plaats kun je ervoor kiezen om gras te zaaien. Een tweede mogelijkheid is om graszoden te leggen en de derde mogelijkheid is om kunstgras in je tuin te leggen. Wat je ook kiest, het heeft allemaal zo zijn voordelen en zijn nadelen. We zetten het voor je op een rijtje.

Gras zaaien

Gras zaaien kun je laten doen door een tuinier, maar je kunt het ook zelf doen. Graszaad is relatief goedkoop ten opzichte van graszoden of kunstgras. Je zult er echter wel een flink portie geduld bij moeten aanschaffen. Gras heeft namelijk tijd nodig om te groeien. Daarbij is er ook de kans dat er niet alleen gras naar boven komt, maar ook onkruid. Die zul je weer moeten bestrijden. Na een week of 3 begin je enig groen boven de aarde te zien. Er op lopen mag pas na 6 weken. En dat is best een lange tijd. Je hebt wel het voordeel dat je keuze hebt uit meerdere soorten graszaad en je kunt kiezen welke jij het mooist vindt.

Het voorjaar is de beste tijd om gras te zaaien, in de maanden april of mei. Dan is de grond vochtig genoeg en de temperatuur loopt nog op. Ook het najaar is een goede periode. Het is ideaal wanneer het gaat regenen als het gras gezaaid is. Zo kunnen de zaden goed in de bodem komen te zitten.

Graszoden

Koop je graszoden, dan ben je wel iets duurder uit dan graszaad, maar het portie geduld kun je dan wel weer in de winkel laten. Met graszoden heb je direct een groen gazon en dat is gelijk het belangrijkste voordeel van graszoden. Een ander voordeel is dat je een gelijkmatig resultaat hebt, en dat heb je niet bij het zaaien van graszaad. Graszoden zijn enorm dicht bezaaid en daardoor heb je ook nauwelijks last van onkruid.

Lees ook: Tips voor een mooie onderhoudsvriendelijke tuin

Kunstgras

Kunstgras is het duurste alternatief. Het voordeel van kunstgras is – net als bij het leggen van graszoden – dat je meteen resultaat hebt. Een ander voordeel is dat je veel minder onderhoud aan je gazon nodig hebt en het bovendien heel erg lang mooi blijft. Kunstgras heeft ook een enorm voordeel voor mensen die last hebben van hooikoorts. Geen niesbuien en traanogen meer als je heerlijk op het gras ligt. Daarnaast droogt kunstgras niet uit, het verkleurt niet, je hoeft het geen water te geven en ook niet te maaien. Voor kinderen is kunstgras ook fijn, voor de ouders trouwens ook. Kinderen kunnen naar hartenlust spelen op kunstgras zonder dat ze groene vlekken op hun broeken krijgen die er niet meer uit zijn te wassen.

Lees ook: Kunstgras onderhouden: zo doe je dat

Conclusie

Wat je ook kiest, natuurlijk is het allemaal goed. Het is belangrijk dat je voor jezelf nagaat wat jij het fijnst vindt. Heb je geen geduld? Dan is gras zaaien niet zo’n goede optie. Als je wel het geduld hebt om te wachten, dan is het wel het goedkoopste alternatief. Heb je kinderen die veel op gras spelen, dan kun je wellicht beter voor kunstgras gaan. Zet zo voor jezelf alle voor- en nadelen op een rij en kies hetgeen wat het beste bij jou en je gezin past, en wat het beste is je tuin tot zijn recht komt.

Related Posts