Home Wonen Welk moment is nu het beste voor welke klus?

Welk moment is nu het beste voor welke klus?

Door Marieke
Schoonmaaklijst

Onderhoud aan je huis, het opruimen van alle spullen in je huis en schoonmaken. Als je een huis in je bezit hebt, dan komt er heel wat bij kijken. Het ene moment is het beste moment om je kozijnen te schilderen, het andere moment is het beste moment om eens je keukenkastjes uit te zoeken en schoon te maken. En dan is er nog de tijd om eens je zolder uit te mesten en alle overbodige spullen uit te zoeken. Maar welk moment is nu het beste voor welke klus? Met deze handige schoonmaaklijst weet je precies welke klus je het beste kunt doen en weet je ook zeker dat je door het jaar heen alles gedaan hebt.

Lentekriebels

Heb jij ook zo’n last van lentekriebels? Wil je het liefst alles schoon en fris hebben nu het zonnetje ook weer lekker in je huis schijnt? Het voorjaar staat in het teken van opfrissen.

Matras schoonmaken

Het is fijn om elke keer weer in een schoon en fris bed te slapen, maar het matras wordt vaak nog al eens vergeten. Strooi wat baking soda op je matras, laat het een paar uur intrekken en zuig het dan weer op met de stofzuiger. Je matras is weer heerlijk schoon en fris!

Gordijnen wassen

Gordijnen zijn ook echte stofnesten. Het is belangrijk dat ze regelmatig een wasbeurt krijgen. Doe dat in ieder geval in het voorjaar! Na het wassen kun je het gordijn gelijk weer terughangen. Als je het gordijn dan dichtdoet, is het in mijn van tijd droog. Heb je haken aan je gordijn? Stop de bovenkant van het gordijn in een kussenhoes en bindt het vast met een postelastiek. Zo bescherm je je wasmachine en je gordijnen tegen beschadigingen.

Dekbed en kussen

Als je toch je matras aan het opfrissen bent, dan kun je ook gelijk eens je dekbed wassen en je kussens uitkloppen. Leg alles eens een dagje buiten in het voorjaarszonnetje en je dekbed en kussen zijn weer heerlijk schoon en fris. Wat zul jij lekker slapen vannacht.

Geef ook je bed eens een goede poetsaeurt! Ook op plekken waar je door je matras niet zo goed bijkomt. Onder je bed kan het een complete stofnest zijn.

Zonnescherm

Het is heerlijk om weer eens buiten aan de slag te gaan. Het voorjaar is het juiste moment om je zonnescherm eens grondig schoon te maken en te controleren op gebreken. In dit artikel lees je hoe je dat het beste kunt doen.

Thermostaat opnieuw instellen

Als het echt structureel warmer weer wordt is het niet meer nodig dat de verwarming steeds aanspringt. Stel je thermostaat in op een vaste lage stand. Zo springt deze ook niet aan als het een dagje wat kouder is. Vaak is je huis dan toch al genoeg opgewarmd om het niet koud te krijgen.

Zomerstop

In de zomer zijn de lentekriebels toch weer wat voorbij, de vakantieperiode breekt aan en van schoonmaken en opruimen komt er wat minder van. Toch is het verstandig om je aan de volgende lijst te houden om alles schoon en netjes te houden.

De tuin

Wat is er nu fijner om vooral in de tuin aan de slag te gaan als het zulk mooi weer is. Is het nodig om de schutting weer eens te beitsen? Ruim het schuurtje eens op, maak je loungebank en je tuinset schoon? En vergeet vooral niet om je planten en bloemen genoeg water te geven. Al met al is er genoeg te doen in de tuin.

Vuilnisbakken schoonmaken

Vooral in de zomer is het heel belangrijk om zeer regelmatig de vuilnisbakken schoon te maken. Bij warm weer kan afval gaan broeien en zorgen voor ongedierte en nare luchtjes. Nare luchtjes kun je voorkomen door baking soda onderin de afvalbak te strooien, maar een wekelijkse schoonmaakbeurt en de bak lekker laten drogen in de zon kan zeker geen kwaad.

Droger schoonmaken

Het is veel beter voor je was om deze buiten te laten drogen in plaats van in de droger. Je wasgoed ruikt daardoor heerlijk fris. Het voordeel is dat de droger nu tijd heeft om schoongemaakt te worden. Zuig alles goed uit en maak alle onderdelen en de binnenkant eens goed schoon.

Kozijnen

Het is belangrijk om regelmatig je kozijnen een goede onderhoudsbeurt te geven. Maak je kozijnen regelmatig schoon en geef je kozijnen eens in de aantal jaren een nieuwe verfbeurt.

Herfststormen

Sommige dingen zijn belangrijk om schoon te maken vlak voordat de echte herfst begint. Daarmee kun je een hoop narigheid zoals lekkage voorkomen.

CV-ketel controleren

Geen zin om in de winter te blauwbekken? Controleer je cv-ketel op gebreken, vul de ketel tijdig bij en wees jezelf ervan verzekerd dat de kans zeer klein is dat je midden op een koude herfst- of winterdag in huis in de kou zit.

Radiator ontluchten

Ontlucht regelmatig je verwarming, maar doe dit vooral ook voordat je de verwarming weer structureel aanzet. De capaciteit van je verwarming zal omhoog gaan.

Dak controleren en dakgoot schoonmaken

Tijdens de herfst en de winter krijgt je dak het zwaar te verduren. Door de bladeren en sneeuw op het dak kunnen zwakke plekken uitmonden in een lekkage. Het laatste wat je wilt natuurlijk! Maak ook je dakgoot weer schoon, en zorg ervoor dat je in de herfst regelmatig de bladeren weghaalt.

Schoorsteen vegen

Heb je een open haard? Laat dan je schoorsteen vegen voordat je voor het eerst de haard aanzet. Dat kan een hoop ellende als schoorsteenbrand en koolmonoxidevergiftiging voorkomen!

Winterdip

Ook altijd zo’n last van een winterdip? Je zit nu de hele dagen in huis. De tijd om flink eens wat spullen in je huis te ordenen.

Kasten schoonmaken

Elke dag één kast(je) schoonmaken! Dan bedoel ik ook alle kasten in je huis. Dat moet toch te doen zijn? Controleer de datum van het voedsel uit je voorraadkast en gooi weg wat over de datum is. Andere kasten kun je ook eens goed onderhanden nemen. Doe weg wat weg kan. Zet spullen die je toch niet meer gebruikt of nodig hebt op Marktplaats of breng het naar de kringloopwinkel.

Administratie

Alle facturen en andere documenten belanden gewoon in de lade. In de winter kun je eens flink gaan ordenen. Stop alles in mappen achter de juiste tabbladen en zorg ervoor dat je in maart alles klaar hebt om de belastingaangifte te doen. Met een opgeruimde administratie is die aangifte een fluitje van een zet. Gooi ook eens alle papieren weg die niet meer van toepassing zijn. Laat het versnipperen als het gevoelige informatie betreft.

De vriezer ontdooien

Als het vriest buiten, is dat een mooi moment om je vriezer schoon te maken. De inhoud van je vriezer kun je nu mooi buiten zetten en jij kunt het heel rustig aan doen en je vriezer eens een grondige beurt geven.

Related Posts