Home Wonen Welk cilinderslot heb jij nodig?

Welk cilinderslot heb jij nodig?

Door Joanne

Heb je een nieuw slot nodig, maar weet je niet precies wat de beste keuze is? Dan komt dit artikel wellicht goed van pas. We geven meer informatie over cilindersloten  en de verschillende mogelijkheden van dit product. Zo weet jij precies waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuw slot.

Wat is een cilinderslot eigenlijk?

Om te beginnen is het handig om te weten wat een cilinderslot nou precies is. Simpel gezegd is het een mechanisme dat bestaat uit een behuizing en een cilinder. Je hebt dus altijd twee delen nodig om het slot werkend te maken. De cilinder (of profielcilinder) is het gedeelte waar je de sleutel in steekt. Het cilinderslot is de behuizing in de deur waar de kleine cilinder in past. Deze cilinder kun je alleen openen met de bijhorende sleutel. De vorm van deze sleutel past namelijk perfect op de verschillende mechanismen. Zodra iemand het slot met een verkeerde sleutel probeert te openen, wordt het slot geblokkeerd.

Welke maat heb je nodig?

Tegenwoordig hebben de meeste cilindersloten dezelfde standaard maat. Hierdoor is het erg eenvoudig om een oude te vervangen. De standaard cilindermaat (de afstand tussen het gat in het midden naar links en rechts) is 60 mm, twee keer 30 mm. Wil je zeker weten dat deze standaard maat geschikt is voor jouw oude cilinderslot? Haal de cilinder dan uit de deur en meet de afstand zelf even op.

Heb je een magnetisch of niet magnetisch slot nodig?

Na het vinden van de juiste maat, kun je bepalen of je wel of niet een magnetisch slot nodig hebt. Het voordeel van een slot op basis van magnetisme, is dat de deur geruisloos sluit. Ook heb je minder kans op beschadigingen aan het kozijn in vergelijking met een niet magnetisch insteekslot. Een magnetisch cilinderslot is in de meeste gevallen wel wat duurder.

Wat zegt het SKG keurmerk over het slot?

Veiligheid is het aller belangrijkste aspect van een goed slot. Om zeker te zijn dat je een veilig en betrouwbaar cilinderslot koopt, moet je op het SKG (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) keurmerk letten. De exacte kwaliteit wordt aangegeven met sterren. De veiligheidsgraad varieert tussen SKG*, SKG** en SKG***. Hoe meer sterren, hoe veiliger het cilinderslot is. Een SKG*** slot is bijvoorbeeld voorzien van kerntrekbeveiliging. Dit is een veel voorkomende manier van inbraak. Het is dus altijd aan te raden om goed te kijken naar de veiligheidsgraad van jouw nieuwe cilinderslot.

Lees ook ons artikel: Beveilig je woning tegen inbraken tijdens je vakantie

Related Posts