Home Klustips Waterslag

Waterslag

Door bouwsuper

Soms hoor je een flinke klap in de waterleiding, wat is dat?
Dit verschijnsel heet waterslag. Het wordt veroorzaakt door het plotseling afsluiten van de watertoevoer naar bijvoorbeeld de was- of afwasmachine. De watertoevoer naar deze apparaten wordt vaak geregeld door een zeer snel werkende magneetklep. Ook het plotseling sluiten van de mengkraan in bijvoorbeeld de badkamer kan waterslag tot gevolg hebben. Door het snelle afsluiten van de watertoevoer treedt een drukverandering in de leiding op. De energie van het stromende water – dat abrupt tot stilstand komt – wordt omgezet in een drukgolf. Deze drukgolf wordt vervolgens waterslag genoemd.

Kan het kwaad?
Waterslag is niet goed voor het leidingwerk, laat dat duidelijk zijn. Vergeleken met de normale waterdruk kan de ontstane drukgolf wel tien tot twintig maal groter zijn. Deze hoge druk kan schade toebrengen aan het leidingwerk, met een lekkage tot gevolg. Ook kan de drukgolf op de waterleiding aangesloten apparaten zoals de wasmachine en boiler beschadigen.
Vaak is het overigens zo dat waterslag niet direct na de ingebruikname van het leidingsysteem optreedt. De hier en daar nog aanwezige lucht in het leidingsysteem vangt dan de drukverschillen op.

Wat kun je ertegen doen?
Het installeren van een waterslagdemper ondervangt het probleem. In een waterslagdemper wordt de ontstane drukgolf geneutraliseerd door een membraam met daarachter een luchtkamer. Het apparaat werkt dus als een soort luchtkussen. Het plaatsen van een waterslagdemper is een relatief eenvoudig klusje voor een ervaren hobbyklusser. Tegenwoordig zijn er zelfs exemplaren verkrijgbaar die tussen de wasmachinekraan en de watertoevoerslang geplaatst kunnen worden.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.