Duurzaamheid; de laatste tijd is het gebruik van dit woord flink toegenomen. Allemaal willen we ons steentje bijdragen aan een beter milieu. En iedereen doet dat op zijn of haar eigen manier. De één kiest er voor om vegetariër te zijn, de ander let er goed op of kleding op een eerlijke manier is geproduceerd. Weer een ander koopt alleen FairTrade producten en de volgende probeert zo min mogelijk afval te produceren. Zo dragen we allemaal een steentje bij aan een beter milieu. Een beter milieu begint bij jezelf. Een andere optie is om het watergebruik in huis eens kritisch onder de loep te nemen. Valt er daar nog wat op te bezuinigen? Een bijkomend voordeel is dat water besparen ook nog eens goed is voor je portemonnee. In dit artikel geven wij handige waterbesparende tips voor in huis.
Duurzaam betekent onder meer ‘geproduceerd of verkregen op een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belast’, ‘het milieu zo min mogelijk belastend’. Kortom: ‘relatief milieuvriendelijk’, ‘grondstofbesparend’.
Water besparen in de keuken
De keuken is één van de plekken waar je veel water gebruikt. Nu denk je misschien; valt daar wel veel te besparen? Apparaten gebruiken immers een hoeveelheid water waar je zelf geen invloed op hebt. Toch kun je op een aantal dingen letten.
- Kies voor een vaatwasmachine met een groen energielabel. Als je voor zo’n zuinige vaatwasser kiest, dan bespaar je nog meer water dan dat je de vaat met de hand doet. Met vaatwassen gebruik je ongemerkt toch nog veel water. Zo bespaar je niet alleen water en geld, maar ook nog eens tijd met zo’n luxe apparaat.
- Voordat je de vieze vaat in de vaatwasser zet, spoel je deze vaak nog even voor onder de kraan. Velen van ons laten de kraan dan lopen totdat alle vaat een voorspoelbeurt heeft gekregen. Heel veel water loopt dan zomaar door het afvoerputje. Dat kan zuiniger. Laat de gootsteen vollopen met water en spoel daarin de vaat voor.
- Heb je groenten gekookt en giet je het water af in de gootsteen? Bewaar dit groentewater, gooi er een zakje soepgroente bij, bouillonblokjes en vermicelli en je hebt een heerlijk soepje. Twee vliegen in één klap. O ja, vergeet de soepballen er niet bij te doen.
- Denk voordat je water weg laat lopen altijd even kritisch na of je misschien het water kan gebruiken voor bijvoorbeeld het water geven van de plantjes in de tuin.
Handige tips voor in de badkamer
De badkamer is de plek waar voor de meesten onder ons veel te halen valt wat betreft het besparen van water.
- Douche nooit langer dan 5 minuten. Vind je het lastig inschatten? Gebruik dan een wekkertje en draai de kraan dan ook echt uit als het wekkertje gaat. Op deze manier bespaar je echt heel veel water.
- Als je nog wat kleinere kinderen hebt, dan kun je samen douchen. Dan sta je wellicht iets langer onder de douche dan 5 minuten, maar het scheelt wel een douchebeurt. Twee kleine kinderen kun je ook tegelijk laten douchen. Het is ook nog eens gezellig!
- Heb je een bad? Gebruik deze dan zo min mogelijk. Ga liever onder de douche.
- De kraan laten lopen tijdens het tandenpoetsen? Zet de kraan tussendoor uit. Dat bespaart je zoveel liters water!
- Vervang je douchekop voor een waterbesparende douchekop als je deze nog niet hebt.
- Gebruik een handdoek meer dan eenmaal. Zo hoef je minder vaak te wassen.
Nog meer waterbesparende tips
- Controleer leidingen en koppelingen regelmatig op lekkages.
- Kies voor de meest zuinige apparaten als het gaat op de wasmachine en vaatwasmachine.
- Was nooit met een halflege trommel.
- Koop een regenton waarin je het regenwater opvangt. Met dit water kun je de planten water geven.
- Een zonnige en warme dag? Geef de planten dan vroeg in de ochtend of ’s avonds laat water. Dit om verdamping te voorkomen.
- Spoel niet onnodig tissues etc. door het toilet.
- Autowassen? Kies voor een carwash die het water recyclet.