Home materiaal Wat zit er in jouw eerste gereedschapskist!

Wat zit er in jouw eerste gereedschapskist!

Door Marieke
Gereedschapskist

Je bent net op jezelf gaan wonen en de eerste klus in je huis dient zich al aan. Maar om nu elke keer bij je ouders of de buurman aan te kloppen als je even een schroevendraaier nodig hebt, dat gaan we natuurlijk niet doen. Een goed gevulde gereedschapskist is een must have om in huis te hebben. In dit artikel lees je wat er in ieder geval in die gereedschapskist moet zitten om de basisklussen in je huis zelf te kunnen uitvoeren.

Goedkoop is vaak duurkoop

Wij snappen best dat als je net op jezelf bent gaan wonen, je budget wellicht geen vetpot is. Toch, als het gaat om gereedschap is goedkoop vaak duurkoop. Let goed op de prijs-kwaliteitverhouding als je gereedschap gaat aanschaffen. Het kost wel iets meer, maar je weet dan ook zeker dat je er jarenlang plezier van zult hebben. Gereedschap is trouwens ook leuk om op je verlanglijstje te zetten voor je verjaardag of Sinterklaas. Wel is het verstandig om zelf uit te zoeken wat je precies wilt hebben en van welk merk je het wilt hebben. Ook daar voorkom je mee dat goedkoop duurkoop is.

Maar dat gezegd hebbende; nu volgt er een lijstje met basisgereedschap dat echt niet gemist kan worden in de kist.

Een schroevendraaierset

Nee, aan één schroevendraaier heb je nog niet zo heel veel. Het beste kun je een set kopen met daarin de meest gangbare schroevendraaiers. Zo weet je bijna zeker dat je altijd de juiste schroevendraaier bij de hand hebt voor die ene schroef die je erin moet draaien. Heb je toch die schroevendraaier nodig die niet in de set zit? Dan kun je dat altijd nog aan de buurman vragen, of nog een losse schroevendraaier erbij kopen.

Een klauwhamer en een bankhamer

Met een klauwhamer kun je de meeste klussen in huis wel doen. Met een klauwhamer kun je ook nog eens spijkertjes ermee uittrekken. Het is ook verstandig om een kleine bankhamer in huis te hebben voor als je kleine spijkertjes moet inslaan. Kleine spijkertjes sla je namelijk erg snel krom met een klauwhamer.

Een rolmaat

Meten is weten. Een rolmaat of een duimstok is daarom onmisbaar in je gereedschapskist. Vaak is een rolmaat net even wat handiger dan een duimstok. Neem er dan wel gelijk een rolmaat die extra lang is. Een duimstok kan wel weer iets handiger zijn om kleinere afstanden te meten.

Accuschroefmachine

Dit apparaat gaat absoluut zijn geld opbrengen. Koop dit ding voordat je gaat verhuizen naar je nieuwe huis en je zult er direct al eindeloos veel plezier van hebben. Het kost je zoveel tijd om een kast in elkaar te zetten als je alle schroeven met de hand moet vastdraaien. Met een accuschroefmachine doe je dat echt veel sneller en het kost je geen kracht. Ideaal apparaatje.

Nijptang

Je kunt met een klauwhamer er wel een spijker uittrekken, maar soms lukt dat niet goed zonder dat je het hout beschadigt. Met een nijptang lukt dat vaak wel. Een onmisbaar stuk gereedschap dus.

Steek- en ringsleutels

Een goed vastzittende moer of bout? Een sleutel tot succes is een goede set sleutels zodat je veel kracht kunt zetten om de moer of bout los of vast te draaien. Kies voor een set waar flink wat maten inzit, dan ben je in één keer klaar.

Waterpas

Een waterpas heb je echt nodig als je iets recht wilt ophangen. Of je moet je er niet aan ergeren als iets net niet recht hangt.

De gereedschapskist zelf

Oké, nu heb je wel allerlei stukken gereedschap in huis voor je gereedschapskist, maar de gereedschapskist zelf ontbreekt nog. Koop gelijk een kist op de groei. Je zult zien dat je in loop van de tijd nog vaak in de bouwmarkt te vinden bent om je verzameling flink uit te breiden.

Het is verstandig om er ook gelijk een vakjeskoffer bij aan te schaffen waarin je alle schroeven en spijkers kunt sorteren en opbergen.

Huren of lenen

Soms heb je een stuk gereedschap niet zo vaak nodig. Waarom zou je dan een nieuw exemplaar kopen voor als je het toch niet veel gebruikt? Dan is huren of lenen ook nog een optie. Dat is ook nog eens duurzaam!

Leestip: welke hamer gebruik je voor welke klus

Related Posts