Home Wonen Wat zijn de kosten van een airco?

Wat zijn de kosten van een airco?

Door bouwsuper
Wat zijn de kosten van een airco?

In steeds meer huishoudens kun je een airco vinden, maar dat kost natuurlijk wel geld. Het is geen milieu besparend apparaat, dus je kunt er geen vergoeding voor krijgen vanuit de gemeente. Gelukkig zijn de airco’s niet meer zo duur als een aantal jaar geleden, maar ze zijn ook niet heel goedkoop. Om voor jezelf te bepalen of je het kunt betalen en of je zo’n uitgave het waard vindt, moet je op een rijtje zetten wat alles gaat kosten. In dit artikel vertellen we je de ins en outs van de kosten van de airco.

Een airco aanschaffen en laten installeren

Als je eenmaal de keuze maakt om een airco aan te schaffen, raad ik je wel aan om er een aantal met elkaar te vergelijken. Qua prijs, maar ook qua vermogen. Als jij een relatief kleine woning hebt, heb jij geen airco nodig met een mega groot vermogen. Dat wordt een ander verhaal als jij wél een groot oppervlak moet koelen. Kijk dus vooral naar jouw eigen situatie voordat je een airco gaat kiezen. Het aanschaffen van een airco en een split airco installeren kost gemiddeld tussen de 1.600 euro en 3.250 euro. Je kunt het dus zo gek maken als je zelf wilt. Een aantal jaar geleden betaalde je een stuk meer voor een airco.

Wat kost het verwarmen met je airco?

Je kunt een airco tegenwoordig makkelijk gebruiken als bijverwarming in de woning. En als je een goed geïsoleerde woning hebt, kun je het zelfs als hoofdverwarming gebruiken. In slecht geïsoleerde woningen is dat laatste echter niet aan te raden, je moet dan teveel verwarmen en dat is helemaal niet rendabel. Hoeveel het verwarmen kost, ligt aan wat voor unit je hebt, hoeveel vermogen deze heeft en hoe groot de ruimte is dat verwarmd moet worden. Een airco met verwarming verbruikt tegenwoordig helemaal niet zoveel energie als jaren geleden, omdat de apparaten steeds duurzamer worden.

Voordelen van verwarmen met de airco

Voordelen van verwarmen met de airco

Een van de grootste voordelen is dat een ruimte verwarmen met een airco sneller gepiept is dan met de centrale verwarming. De verwarming moet opstarten en voordat de radiatoren de ruimte helemaal verwarmd hebben, ben je een aardige tijd verder. Een airco heeft de ruimte zo verwarmd. Het werkt een beetje hetzelfde als een elektrische kachel die je in het stopcontact steekt. Dat verwarmd ook gerichter dan een radiator. Een bijkomend voordeel is dat het tegenwoordig goedkoper is om energie te verbruiken dan dat je gas verbruikt. Daarnaast kun je met een airco ook nog je huis koel krijgen. Dat is tegenwoordig met die tropische zomers wel nodig, de temperaturen lopen dan aardig op in de woningen. Vooral in woningen die niet zo goed geïsoleerd zijn. Dus met een airco zijn de zomers lekker koel en de winters lekker warm.

Related Posts