Ben jij aan het kijken om extra ramen te plaatsen op de bovenste verdieping of in een gedeelte van je woning met plat dak? Dan zijn er – naast het kiezen van een type dakraam – ook nog wat andere zaken waarmee je je moet bezighouden. Heb je bijvoorbeeld een vergunning nodig die je bij de gemeente moet aanvragen? En hoe weet je per type dakraam of er wel of geen vergunning nodig is? We geven je graag wat meer info over de verschillende typen dakramen en waar je op moet letten.
Geen vergunning nodig
Bij veel typen dakramen heb je geen enkele vergunning nodig. Dit geldt voornamelijk als de dakramen op geen enkele manier uitsteken of de woning qua oppervlakte uitbreiden. Het moet heel gek lopen wil je hier problemen mee krijgen wat betreft vergunningen, omdat het enkel licht toevoegt aan de woning. Er is een verschil tussen de kanten van de woning waar je een dakraam wilt installeren, maar ook op wat voor type dak je het wilt plaatsen. Als je dit bijvoorbeeld aan de achterzijde of de zijkant van de woning wilt doen, is er geen vergunning nodig als het niet aan een openbaar gebied grenst. Ook bij veel platte daken hoef je bijna nooit een vergunning aan te vragen voor dakramen, lichtkoepels of lichtstraten.
Wanneer wel een vergunning?
Bij dakramen of dakkapellen die flink uitsteken heb je vaak wel een vergunning nodig. De grens ligt hierbij op zo’n zestig centimeter, maar dit kan per gemeente verschillen. Dit komt omdat je de woning in woonoppervlakte mogelijk uitbreidt. Daarnaast moet je waarschijnlijk een vergunning aanvragen als het dakraam op minder dan vijftig centimeter afstand van de dakgrens geplaatst moet worden. Dit moet je dus controleren bij jouw eigen gemeente. Ook moet je goed letten op de eisen van welstand. Elke gemeente heeft voor geselecteerde wijken of gebouwen eisen van welstand, wat betekent dat ze moeten voldoen aan een bepaalde uitstraling, bouwmaterialen of bouwstijl. Hier kun je dus niet zomaar een dakkapel, lichtstraat of dakraam laten plaatsen als dit niet van tevoren geaccordeerd wordt.
Kosten vergunning dakraam
Als je een vergunning gemakkelijk kunt vermijden, is het verstandig dit te doen. Niet alleen kost het aanvragen van een vergunning flink veel tijd, het kost ook aardig wat centen. De gemeentes krijgen veel aanvragen, dus ga er maar van uit dat er minimaal een paar weken overheen gaan voordat jouw aanvraag gezien en goedgekeurd wordt. Dit kan jouw planning flink in de war gooien, dus zorg dat je dit op tijd regelt. Daarnaast kost het ongeveer zevenhonderd euro om de vergunning te krijgen en deze kosten komen natuurlijk boven op de kosten van de dakkapel of dakramen zelf. Houd hier in het budget dus rekening mee!