Home materiaal Wat is ons plastic?

Wat is ons plastic?

Door bouwsuper

Flesjes, verpakkingsmateriaal, huishoudelijke artikelen, gietvloeren en bouwmaterialen zijn allemaal gemaakt van dezelfde soort polymeer genaamd polyetheen. Eerder werd het materiaal polymethyleen genoemd omdat chemisch gezien het product ook een methylschakeling is. Later verbasterde dat, tot het nog steeds veel gebruikte, polyethyleen. In het moderne PE is er een koppeling van etheen aan de keten toegevoegd en om die reden spreken we tegenwoordig van polyetheen.

Eigenschappen PE
PE behoort tot de polymeren en is daarmee een eindproduct van samengevoegde delen. Het behoort tot de thermoplastics wat betekent dat ze plooibaar wordt bij verhitting en eenvoudig te recyclen is. Daarnaast is PE in zekere mate bestand tegen zuren en chemicaliën, buigzaam en beschikt niet over stroomgeleidende eigenschappen. Polymess Polyetheen is onder te verdelen in 3 soorten:

  • PE-LD, wordt gemaakt onder hoge druk en kan een maximale hittebelasting van 70°C aan
  • PE-HD, is hittebestendig tot 90°C en wordt onder lage druk geproduceerd
  • PE-RT, de nieuwste klasse in de polyetheen familie en zowel tegen zeer lage als hoge temperaturen tot 120°C bestand

Een voordeel van PE, iets wat andere kunststofsoorten niet hebben, is dat het perfect gelast kan worden zonder dat er vervorming plaatsvindt.

Toepassingen PE
Door de veelzijdigheid van deze kunststofsoort zien we het materiaal in ons dagelijks leven overal terug. Voor huishoudelijke artikelen en simpele bouwmaterialen zoals flexibele waterleiding gebruikt men vaak alleen de aanduiding ‘tyleen’ en hiervoor wordt het lagedichtsheidpolyetheen gebruikt. Voor de meer intensiever gebruikte of belaste doeleinden, denk aan kabelmantels, pallets en leidingwerk zien we het PE-HD meer toegepast. Het duurzame hitte- en drukbestendige PE-RT komen we voornamelijk in huis en industriële leidingcircuits tegen. PE-RT leidingen zijn corrosievrij en hebben een gegarandeerde levensduur van meer dan 20 jaar.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.