Home Industrie Wat is een lascertificaat? 

Wat is een lascertificaat? 

Door bouwsuper
Wat is een lascertificaat 

Als je in de lastechniek werkt, is het belangrijk te laten zien dat je gekwalificeerd bent om bepaalde (las)werkzaamheden uit te voeren. Je weet immers wel dat je werkstuk goed in elkaar zit, maar je moet dit ook bewijzen aan de opdrachtgever. Daarom kan je certificaten behalen, die aantonen dat jij beschikt over genoeg kennis en kunde om bepaalde opdrachten aan te nemen. Je bent verplicht om lasprotocollen op te volgen en om je laswerkzaamheden te documenteren, zowel op professioneel als particulier/persoonlijk vlak/niveau. Om te bewijzen dat je bevoegd bent om te lassen, moet je een Lasserskwalificatie halen. Dit is een lascertificaat dat je behaald als je een cursus hebt gevolgd in een bepaalde lastechniek. Er zijn veel verschillende lastechnieken, dus moet je goed nadenken over welke Lasserskwalificatie voor jou relevant is. Denk bijvoorbeeld aan RVS en staal lassen, aluminium lassen of  het bekistlassen van rails. Welke kant jij op gaat, beïnvloedt ook de keuze als het aankomt op een lasapparaat kopen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Kemppi lasapparaat?

Welke lascertificaten zijn er?

Je kunt gecertificeerd lasser worden in verschillende specialisaties. Een voorbeeld is de Pressure Equipment Directive (PED) of de EN-ISO 3834, die aantoont dat er wordt gelast met inachtneming van alle kwaliteitseisen. Ook de EN 1090 is een must have als je in de lastechniek werkt. Dit certificaat bestaat uit vijf delen die allemaal de normen van verschillende onderdelen van staal- en aluminiumconstructie beschrijven.  Verder kun je gecertificeerd lasser worden in bijvoorbeeld TIG-lassen en elektrodelassen, maar ook voor meer gespecialiseerde vormen van lassen. Denk aan pulserend MIG-lassen bijvoorbeeld. 

Hoe lang is een lascertificaat geldig?

Om de kwaliteit van je werk te waarborgen, is het belangrijk dat je je vaardigheden goed bijhoudt. Om je kennis en kunde op peil te houden moet je je lascertificaten om de zoveel tijd vernieuwen. Afhankelijk van de soort kwalificatie moet je deze vernieuwen om het half jaar of om de twee jaar. Dit kun je doen bij verschillende lasinstituten en kost over het algemeen niet veel tijd of geld. Je kunt er ook voor kiezen om je lascertificaat twee jaar lang niet te vernieuwen en het te laten verlopen om het vervolgens opnieuw te halen. 

Wat kost een lascertificaat?

De kosten die verbonden zijn aan het behalen van een lascertificaat verschillen per certificering.

Welke verschillende manieren van lassen bestaan er?

Er zijn verschillende manieren van lassen. Naast verschillende materialen zijn er ook verschillende toortsen en pistolen die je kunt gebruiken. Iedere klus vraagt om  andere skills. De belangrijkste manieren van lassen zijn TIG-lassen,  MIG- of MAG-lassen en elektrode lassen. Daarnaast kun je ook machinaal lassen of pulserend lassen. Voor iedere vorm van lassen kun je een cursus volgen om je bevoegdheid te halen.  

Related Posts