Home Klustips Wat is duurzaam bouwen?

Wat is duurzaam bouwen?

Door bouwsuper

De term ‘duurzaam’ wordt tegenwoordig overal op geplakt. Of het nu gaat om duurzaam vlees in de supermarkt, duurzaam handelen of duurzaam bouwen: zelfs in de politiek weet men niet meer precies wat het woord ‘duurzaam’ eigenlijk inhoudt.

Het woord ‘duurzaam’ betekent dat er een ideaal evenwicht wordt bereikt tussen ecologische en economische belangen. In de praktijk betekent dit dat het milieu zo weinig mogelijk wordt belast en dat tegelijkertijd de kosten binnen de perken worden gehouden. De belasting voor het milieu wordt zowel op de korte als op de lange termijn berekend: soms kan het bouwen het milieu behoorlijk belasten, maar als het gebouw dan vervolgens decennialang weinig onderhoud vergt en weinig energie gebruikt, kan het op lange termijn toch voordelig zijn voor het milieu.

MPG – milieuprestatieberekening van een gebouw

Er wordt voor elke nieuwbouwwoning een berekening gemaakt hoe groot de gemiddelde milieuschade per vierkante meter is. Hoe lager het MPG, hoe minder het milieu wordt belast. Op dit moment is er nog geen minimumeis die wordt gesteld aan nieuwbouw: ook gebouwen die de milieunorm overschrijden mogen nog gebouwd worden. Binnen afzienbare tijd zal dit echter veranderen en zullen bouwplannen eerst moeten worden goedgekeurd op de milieunormen voordat er mag worden gebouwd.

Duurzaam bouwen: factoren

Er zijn diverse factoren die bijdragen aan de MPG. Ongeveer een vijfde van de MPG wordt veroorzaakt door de bouw van de woning: het winnen van materialen, de bewerking ervan, het vervoer en het uiteindelijke bouwen. De rest van de MPG wordt bepaald door de uiteindelijke efficiëntie van het gebouw: het energieverlies. Door te zorgen voor goede isolatie, efficiënte koeling en zuinige douches en toiletten kan de MPG behoorlijk omlaag worden gebracht.

EPN en energie neutrale woningen

Sinds 1995 is de woningbouw flink verbeterd wat betreft duurzaamheid. De EPN (energieprestatienorm) heeft ervoor gezorgd dat er veel meer focus werd gelegd op de energieverspilling van woningen. Hoewel er al veel verbeterd is, is het een streven om binnenkort energie neutrale woningen te kunnen bouwen. Dat houdt in dat een woning zo efficiënt is met energie, dat er vrijwel geen energieverlies meer plaatsvindt.

Hoe wordt een woning energie neutraal?

Een nieuwe hype in de woningbouw is luchtdicht bouwen. Dit houdt in dat alle naden en kieren grondig worden gedicht, waardoor geen tochtstroming ontstaat in de woning. Daarnaast is goede isolatie essentieel in een energie neutrale woning. Dubbele of zelfs driedubbele beglazing kan voorkomen dat er warmte van binnen naar buiten gaat via de ramen. Hierdoor kan een woning met vrij eenvoudige ingrepen tijdens de bouw flink besparen op energieverlies.

Ecologisch verantwoord bouwen

Wanneer een woning energie neutraal is gebouwd, is de grootste factor in de berekening van de MPG (milieuprestatienorm) de ecologische verantwoording van het materiaalgebruik. Je kunt wel een perfecte woning bouwen die geen energie verliest, maar als je vervolgens het milieu zwaar belast tijdens de bouw is de woning nog steeds niet erg duurzaam. Daarom moet goed worden gecontroleerd dat er niet te veel vervuilende materialen zoals cement worden gebruikt. Bovendien is het van groot belang dat hout afkomstig is van duurzame houtproductie, waardoor het milieu minimaal wordt belast.

Conclusie

Duurzame woningbouw is een manier van bouwen die de toekomst heeft. Er zal steeds meer nadruk worden gelegd op de MPG, waardoor het verstandig is nu alvast te beginnen met duurzaam bouwen. Daarnaast bespaart duurzaam bouwen de (toekomstige) huiseigenaar veel energiekosten, waardoor de woning meerwaarde krijgt boven oudere woningen die energie verliezen. Zo kun je een woning bouwen met minimale belasting voor het milieu en maximaal voordeel voor je eigen portemonnee.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Blauhuis.nl.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.