Het gasfornuis; vele jaren lang is daar op gekookt en menigeen wil niets anders om op te koken. Maar zo langzamerhand verdwijnt het gasfornuis uit de Nederlandse keuken en wordt er plaats gemaakt voor duurzamere alternatieven. Veel mensen kiezen voor inductie, maar ook elektrisch of keramisch koken is een alternatief. Wat de voor- en nadelen van deze warmtebronnen zijn, zetten we in deze blog voor je op een rijtje.
Koken op het gasfornuis
Het gasfornuis is een van de meest gebruikte warmtebronnen. Gas is snel warm, maar ook weer snel koud. Dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld elektrische en keramische kookplaten waar de warmte nog lang blijft uitstralen. Een voordeel van een gasfornuis is dat je deze heel snel en eenvoudig hoger en lager kan zetten. Je ziet het ook meteen aan de vlam. Gas reageert meteen. Ook zijn er verschillende groottes gaspitten en zo kun jij je pan op het juiste gaspit zetten naar gelang de grootte van je pan of hoe snel of langzaam je eten moet garen.
En zo heeft gas een groot aantal voordelen, maar ook een flink aantal nadelen. Het gasfornuis schoonmaken is flink lastig met al die randjes waar flink wat vuil tussen kan komen te zitten. Daarnaast kan gas ook gevaarlijk zijn, je zou je vingers aan de vlam kunnen branden en de vlam kan in de pan slaan als je niet oppast. En de ruimte tussen de pan en de warmtebron maakt dat er ook veel warmte ontsnapt. Niet zo energiezuinig dus. Daarbij is het gebruik van gas slecht voor het milieu, aardgas is een bron die langzaam maar zeker uitput.
Op last van de overheid zal gas meer en meer verdwijnen uit de Nederlandse huishoudens. Nieuwe huizen worden tegenwoordig vaak zonder gasaansluiting opgeleverd. Voor velen is er niet eens de keuze meer om op gas te koken en zal er uit een van de andere warmtebronnen gekozen moeten worden.
Koken op inductie
Bij een inductie kookplaat wordt stroom opgewekt met behulp van een magnetisch veld. Als er een pan op de kookplaat wordt gezet, wordt in de bodem van de pan een inductiestroom opgewekt. Dit wordt omgezet in warmte waarmee een pan op de kookplaat wordt verwarmd. Koken op inductie heeft flink wat voordelen. Koken op inductie is energiezuinig, er gaat weinig energie verloren. Het verwarmt alleen het gedeelte waar de pan op staat. Daarmee is het een milieuvriendelijke manier van koken. Het is ook een veilige manier van koken. Vlam in de pan en gaslekken zijn verleden tijd. Het is ook een snelle manier van koken. Je pan is en luttele seconden warm waardoor je eten veel sneller goed is. En ook mooi meegenomen; een inductiekookplaat heeft een strakke uitstraling en is zeer eenvoudig schoon te houden. Doekje erover en klaar is kees.
Nadeel? Ja die zijn er ook. Een goede inductieplaat is best prijzig. Daarnaast is de kans groot dat je ook nieuwe pannen moet aanschaffen als je op inductie gaat koken. Niet alle pannen zijn geschikt voor een inductiekookplaat.
Lees ook: Bespaar geld, laat je keuken renoveren!
Keramisch koken
Met een keramische kookplaat heb je, net als bij inductie, een plaats die er strak uitziet en ideaal is schoon te maken. Deze warmtebron heeft een lagere aanschafprijs dan een inductieplaat. Een nadeel daarvan is weer dat het stroomverbruik hoger is en de plaat langer warm blijft. Dit laatste kun je natuurlijk ook weer als voordeel zien, je kun je gerecht in je pan nog iets langer warm houden mocht dat nodig zijn. Een keramische kookplaat gaat ook gemiddeld zo’n 5 jaar langer mee dan inductie.
Elektrisch koken
Elektrisch koken wordt, net als gas, al decennialang gedaan. Een plaat wordt verwarmd, geeft hitte af aan de pan en jij kunt lekker koken. Een groot nadeel van elektrisch koken is dat het zeer langzaam warm wordt. Koken duurt dus lang. Daarna koelt de plaat zeer langzaam weer af. Het is dus na het koken nog lang oppassen geblazen. Wel is van belang dat je de plaat goed schoonmaakt en voorkomt dat etensresten gaan inbranden. Een elektrische kookplaat is relatief goedkoop in aanschaf, de kosten zitten meer in het hoge stroomverbruik.
4 verschillende warmtebronnen op een rij. Welke kookplaat heeft jouw voorkeur?
Lees ook: 4 tips voor een industriële keuken
Lees ook: 5x keukenwerkbladen voor een landelijke keuken