Home Klustips Warme voeten

Warme voeten

Door bouwsuper

Behaaglijkheid en comfort vinden we heel belangrijk in onze woning en dat is terecht. Voor een behaaglijk binnenklimaat is een aangename temperatuur belangrijk. Tegelijk echter, zijn we er ons van bewust, dat een hoger energieverbruik consequenties heeft voor de beurt én voor het milieu. De vraag wordt dus, hoe te werken aan een beter en consistenter binnenklimaat, zonder dat dit extra kosten met zich meebrengt. Liever nog: de energieonkosten moeten omlaag.

Warme vloer
Warmte stijgt op. Dit stijgen van de lucht heeft een circulatiesysteem tot gevolg, waarbij de koude lucht steeds naar beneden zakt en vervolgens door de verwarming wordt verhit en weer opstijgt. De meeste verwarmingsradiatoren zitten voor de ramen en staan niet op de vloer. En dat betekent weer, dat de vloer het koudste deel van je woonkamer is.

Koude voeten
De temperatuur van je voeten is wellicht van groter belang dan je zo zou denken. Als je koude voeten hebt, dan heeft de kou de neiging zich via je benen naar de rest van je lijf te verspreiden. Hierdoor ervaar je kou. Dat betekent, dat je in een vertrek met aangename temperatuur maar een erg koude vloer, het dus niet comfortabel zult hebben. Als je het koud hebt, begin dan bij de basis: bij je voeten en de vloer.

Oplossingen
De simpelste oplossing is natuurlijk het aantrekken van extra sokken of pantoffels. Toch is dat vaak niet voldoende. Ook een kleed op de vloer kan enig soelaas bieden, maar het kan nog steeds beter. Begin bij de vloer zelf. Omdat juist de kruipruimte zelf nooit wordt verwarmd, kan het aanbrengen van isolatiemateriaal in de kruipruimte een groot verschil maken. Nog veel beter wordt het, als je vloerverwarming aanbrengt. Je hebt al soorten, die onder een parket- of laminaatvloer gebruikt kunnen worden.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.