Home Wonen Waarom een centrale stofzuigersysteem de beste keuze is

Waarom een centrale stofzuigersysteem de beste keuze is

Door Marieke
Centrale stofzuigersysteem

Stofzuigen is voor velen geen hobby. Het is een zeer onhandige en relatief zware klus. Je moet altijd de stofzuiger achter je aantrekken en het apparaat doet nooit precies wat jij wilt. Het botst overal tegenaan of ligt ineens ondersteboven achter je. Dan hebben we het nog niet eens over het snoer en de stofzuigerslang waar je altijd ruzie mee hebt. Dat kan makkelijker! Een centrale stofzuigersysteem is een systeem waarbij je geen ‘kar’ achter je aan hoeft te trekken. Ook heb je geen last van het snoer dat je in een stopcontact moet steken en dat altijd te kort is. Het enige wat je nodig hebt is een lange slang die je in een stofzuigercontact in de muur kunt steken waarna het stofzuigen kan beginnen. In dit artikel vertellen wij je meer over het centrale stofzuigersysteem.

Wat is een centraal stofzuigsysteem precies?

Bij een centrale stofzuigsysteem wordt een krachtige motor met opvangbak op een plek in huis gemonteerd. Dit kan bijvoorbeeld in de kelder, de garage, op zolder of in een berging zijn. Vanaf deze centrale plek lopen er buizen, bijvoorbeeld via de kruipruimte of tussen het plafond, naar een aantal strategisch gekozen plekken in de woning; naar de woonkamer, de keuken, de hal, de slaapkamers, enz. Op deze plekken in de muur wordt een stofzuigercontact geplaatst waarop je een lichtgewicht, lange stofzuigerslang kunt bevestigen waarna het stofzuigen gelijk kan beginnen.

De voordelen van een centrale stofzuigersysteem

Een centrale stofzuigersysteem kent tal van voordelen. Hieronder zetten we een aantal redenen op een rijtje waarom zo’n systeem een goed idee is.

Betere luchtkwaliteit

Het is misschien wel het grootste voordeel van zo’n systeem; de luchtkwaliteit binnenhuis is een stuk beter. Mensen met een allergie ondervinden een onmiddellijke verbetering van hun klachten wanneer ze overstappen op een centrale stofzuigersysteem. Dat komt omdat het centrale systeem alle stoffen volledig uit de ruimte onttrekt en opvangt in de opvangbak. Dat in tegenstelling tot de normale stofzuiger, waarbij huisstofmijten juist weer worden verspreid bij gebruik van de stofzuiger.

Fluisterstil

Een stofzuiger maakt nu eenmaal veel herrie, daar zijn de meesten van ons wel aan gewend. Het is niet echt een punt waar we op letten bij de aanschaf van een nieuwe traditionele stofzuiger. Bij een centrale stofzuigersysteem zit het stofzuigersysteem ver weg, bijvoorbeeld in de garage of kelder. Je hebt dus geen last van het geluid van de aandrijving en dat valt meteen op wanneer je de slang in het contact steekt. Er blijft slechts iets meer dan een gefluister over. Wel zo prettig voor jou en je omgeving.

3 tot 4x krachtiger

De zuigkracht van een centrale stofzuigsysteem is veel sterker dan bij een traditionele stofzuiger. Dat komt omdat de centrale stofzuiger een veel krachtigere motor heeft. Zo’n krachtige motor is bij een traditionele stofzuiger ondenkbaar omdat deze ook mobiel moet zijn. Omdat de centrale stofzuiger in een gekozen ruimte aan de muur hangt, kan de motor wel 3 tot 4x krachtiger zijn dan een traditionele stofzuiger.

Grote opvangbak

Bij een traditionele stofzuiger moet je eens in de paar weken de stofzuigerzak vervangen of het reservoir legen. Een klusje waarbij je weer flink wat stof de ruimte in blaast. Bij een centrale stofzuigersysteem is het anders. De opvangbak staat in de door jou gekozen ruimte, bijvoorbeeld de garage of kelder. Deze opvangbak is een stuk groter dan een stofzuigerzak. Daardoor hoef je de bak slechts enkele keren per jaar te legen. Ideaal. Je hebt er dus veel minder omkijken naar.

Gebruiksvriendelijk

We herkennen het allemaal; dat slepen met die stofzuiger is niet bepaald handig. Met de stofzuiger en de bijbehorende slang de trap op is best een lastig en zwaar karweitje. Kies je voor een centrale stofzuigersysteem, dan is dat sjouwen verleden tijd. Het enige wat je hoeft te sjouwen is de lichtgewicht stofzuigerslang. Hoewel die slang best lang is, is het wel veel makkelijk om die naar een andere ruimte mee te nemen.

Het grootste nadeel; de kosten

Er is echter een groot nadeel, en dat zijn de kosten van het systeem. Het plaatsen van centrale stofzuigsysteem is niet altijd mogelijk in bestaande panden en daarbij is het ook redelijk prijzig om zo’n systeem aan te leggen wanneer het wel kan. Bij het bouwen van een nieuw pand gaat dat wel een stuk makkelijker. Het kan echter wel een slimme investering zijn, met een centraal stofzuigersysteem wordt jouw huis of bedrijfspand meer waard. Dit soort netwerken spelen bij de verkoop van een pand een steeds belangrijkere rol. Het is namelijk een zeer uniek voordeel om in huis te hebben en daardoor kan het de waarde van je pand flink verhogen.

Lees ook: De beste stofzuiger kopen; waar let je op?
Lees ook: Diverse soorten stofzuigers op een rij

Related Posts