Home Klustips Waar op letten tijdens werken op hoogte?

Waar op letten tijdens werken op hoogte?

Door bouwsuper
Waar op letten tijdens werken op hoogte

Bouwen op hoogte brengt risico’s met zich mee. Wanneer je op een ladder, op een steiger of op een dak werkt moet je dus extra oppassen. Bij veel bedrijven gelden extra regels als het gaat om werken op hoogte. Maar ook als je zelf een fanatieke klusser bent is het goed om wat maatregelen te nemen. Waar moet je op letten tijdens het bouwen op hoogte?

Veilig werken: zekeringen

Veilig werken zekeringen

Een eerste aspect van veilig werken op hoogte is het gebruik van zekeringen. Je draagt dan een gordel of een tuigje waar een touw aan vast zit, dat verankerd is aan het dak. Mocht je onverhoopt vallen, dan hang je toch nog veilig aan het touw. Bij het werken op hoogte zijn er verschillende soorten zekeringen. Er kan bijvoorbeeld een ring worden gemonteerd op het dak of aan de muur, maar er kan ook een looplijn worden geïnstalleerd. Dan heb je langs die lijn meer loopruimte en ben je dus flexibeler. De dakveiligheid specialist Eyecatchersafety is gespecialiseerd in deze oplossingen om veilig op een dak te kunnen werken.

Een reling op het dak

Ben je langere tijd bezig aan een groot project, bijvoorbeeld op een plat dak? Dan kunnen er tijdelijk relingen op gemonteerd worden. De relingen voorkomen dat iemand van het dak valt tijdens het werken. Ook op schuine daken wordt dit soms toegepast. Is een plat dak gemakkelijk toegankelijk, bijvoorbeeld via een deur? Dan is het vaak verplicht om permanente relingen te monteren om de veiligheid te garanderen. Of er relingen nodig zijn hangt af van de duur van het project, het type dak waarop gewerkt wordt en de toegankelijkheid van het dak.

Ladders, trappen en steigers

Steigers

Als je gaat werken op hoogte maak je vaak gebruik van extra hulpmiddelen. Ook hiervoor zijn regels opgesteld. Een ladder is eigenlijk alleen bedoeld voor kleine klussen, zoals het wassen van ramen of het repareren van een rolluik. Dan nog mag je een ladder alleen gebruiken als de werkhoogte niet te hoog is. Een ladder is niet zo heel stabiel en kan daardoor gevaarlijk zijn. Werk je op te grote hoogte of ben je bezig met een wat grotere klus? Dan is een steiger meestal noodzakelijk. Een steiger staat vaster en heeft diverse relingen om veiliger te kunnen werken.

Het gebruik van stortkokers en netten

Op hoogte werken heeft ook een risico voor mensen die beneden zijn. Daarom zijn er ook regels over het gebruik van stortkokers en netten. Een stortkoker wordt aangeraden bij werken op een hoogte van meer dan 3 meter. De koker kan gebruikt worden om puin en afval op een veilige manier rechtstreeks in een container te kunnen storten. Netten worden gebruikt om een steiger af te schermen. Een steigernet of steigerdoek heeft meerdere functies. Het zorgt ervoor dat werknemers veilig en rustig kunnen werken, zonder last te hebben van het weer. Maar het voorkomt ook dat objecten van het steiger af vallen en mensen die eronder lopen kunnen raken.

Werken op hoogte is natuurlijk een stuk risicovoller dan werken op de grond. Je moet niet alleen rekening houden met het risico dat je naar beneden kunt vallen; ook je gereedschap of materiaal kan vallen. Dat levert risico’s voor jezelf en voor mensen op de grond. Gelukkig kun je met een aantal relatief eenvoudige maatregelen toch veilig werken op hoogte.

Related Posts