Home Klustips Waar moet je rekening mee houden als je een houten vloer hebt?

Waar moet je rekening mee houden als je een houten vloer hebt?

Door bouwsuper
Waar moet je rekening mee houden als je een houten vloer hebt?

Heb je een houten vloer? Dan zijn er een paar zaken waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud en het schoonmaken van de vloer. En wat kun je doen als je houten vloer scheef ligt, maar je deze toch als ondergrond wil gebruiken?

Vloer egaliseren

Heb je een houten vloer en wil je een vloer egaliseren? Dat is geen probleem. Je kunt een houten vloer prima laten egaliseren zonder deze eerst te verwijderen. Egaline kan gewoon over een houten vloer worden aangebracht. Daarbij is het wel belangrijk dat de ondergrond eerst stof- en vetvrij worden gemaakt.

Houten vloeren hebben als kenmerk dat ze vaak scheef of ongelijk liggen. Door egaline te gebruiken kan de vloer mooi worden uitgevlakt. Een houten vloer egaliseren is niet echt een klus voor een doe-het-zelver. Het aanbrengen van de egaline is namelijk een heel precies klusje. Het kan al snel fout gaan en dan moet de hele vloer eruit. De vakman weet precies hoeveel egaline op de vloer moet en hoe je een mooi resultaat bereikt.

Je vloer regelmatig in de olie zetten

Wie een houten vloer heeft, weet dat het belangrijk is om deze goed en zorgvuldig te onderhouden. Dat doe je onder meer door de houten vloer regelmatig in de olie te zetten. Om dat te doen, moet je de vloer eerst goed schoonmaken. Dat doe je met een intensieve reiniger: een middel dat speciaal is ontwikkeld om de vloer schoon te maken. Zo’n middel heeft een ontvettende werking, maar het tast de vloer niet aan.

Is de vloer schoon, dan kun je de olie aanbrengen. Schud de olie goed voor gebruik. Breng het dunnetjes aan met bijvoorbeeld een sprayflacon. Laat het dan 5 minuten intrekken. Daarna kun je beginnen met boenen. Schrob stevig en het liefst met boenpads of vloerpads. Je kunt ook een katoenen doek, zoals een theedoek, gebruiken. Dep de olieresten die overblijven af met een hydrofiele doek. Na het oliën moet de vloer zo’n 4 uur drogen. Het is ook aan te raden om de eerste 24 uur alleen met sokken op de vloer te lopen.

Een houten vloer schoonmaken

Een houten vloer schoonmaken

Naast het oliën moet de vloer regelmatig worden schoongemaakt. Dat doe je bij voorkeur met natuurzeep. Natuurlijke ingrediënten kunnen de vloer niet beschadigen. Chemicaliën kunnen dat wel. De terugvettende werking van zachte zeep zorgt zelfs voor een mooi beschermend laagje.

Om de vloer schoon te maken meng je lauw of koud water met natuurzeep. Een klein dopje natuurzeep is voldoende. Daarna maak je de vloer een klein beetje vochtig en maak je schoon, zoals je de vloer ook zou dweilen. Op die manier blijft de vloer schoon en de kwaliteit hoog.

Related Posts