Home Wonen Waar moet je op letten als je een nieuwe vloer gaat uitzoeken?

Waar moet je op letten als je een nieuwe vloer gaat uitzoeken?

Door bouwsuper
Waar moet je op letten als je een nieuwe vloer gaat uitzoeken

Als je jezelf aan het verdiepen bent in een nieuwe vloer voor in je huis, zul je al snel tot de conclusie komen dat je een flinke uitdaging wacht. Er zijn hier immers zeer veel mogelijkheden in! Niet iedere optie is echter even geschikt. Om je op weg te helpen nemen we met je door waar je op moet letten als je een nieuwe vloer gaat uitzoeken.

Waarom is een nieuwe vloer kopen zo moeilijk?

Het is eenvoudig uit te leggen waarom een nieuwe vloer kopen zo lastig is. Een vloer bepaald voor een groot deel de sfeer en de uitstraling van de woonruimte maar moet ook wel praktisch in het gebruik zijn. Je moet dus de esthetische- en praktische factoren met elkaar zien te combineren. Daarnaast wil je uiteraard dat de vloer aansluit bij de sfeer en uitstraling van de gehele woning.

Let hier op bij het uitzoeken van een nieuwe vloer

Let hier op bij het uitzoeken van een nieuwe vloer

We zetten de belangrijkste punten bij het uitkiezen van een nieuwe vloer hieronder voor je op een rijtje. Zo weet je zeker dat je uiteindelijk een weloverwogen keuze maakt.

  • Het geluiddempende effect van vloeren. Dit is zeker een belangrijk punt als je op zoek bent naar een vloer in een appartement. Vooral de PVC vloeren uitstekende “stille opties”.
  • De bestendigheid tegen vocht en vuil van de vloer. Dit is zeker een belangrijk punt als je een vloer moet uitzoeken voor de keuken, badkamer of hal. Daarnaast is dit ook een praktisch punt waar je aan moet denken als je kleine kinderen of huisdieren hebt.
  • De kleurstelling van de vloer met betrekking tot de ruimtelijke effecten. De stelregel hierin is eenvoudig: door een lichte vloer in een ruimte te plaatsen, oogt deze ruimte wat groter. Bij een donkere vloer heb je het tegenovergestelde resultaat.
  • De onderhoudsbehoefte van een vloer en de mogelijkheden hierin. Dit is zeker iets waar je aan moet denken bij vloeren die wat intensiever gebruikt worden of (wederom) als er een grotere kans is op ongelukjes van kinderen of huisdieren.
  • De mogelijkheden om eventueel vloerverwarming onder de vloer te plaatsen.
  • Eventuele invloed van de vloer op allergieën. Dit is een zeer belangrijk punt voor mensen die last hebben van overgevoeligheidsreacties op bijvoorbeeld huisstofmijten. Deze klachten kunnen verergeren bij de keuze voor stoffen zoals tapijt. In dit geval is het een betere keuze om te kiezen voor een harde vloer zoals laminaat of tegels.
  • De uitstraling van de vloer. De vloer moet namelijk aansluiten of zelfs een accent geven aan de gewenste sfeer in een woonruimte. Als je een natuurlijke sfeer in je huis wilt creëren, zijn houten vloeren een goede keuze.

Als je uiteindelijk je keuze gemaakt hebt, wacht je de volgende uitgaging: op welke manier ga je de vloer (laten) leggen? We spraken in het begin van het artikel niet voor niets over een flinke uitdaging…..  

Related Posts