Home RuimteTuin Waar gebruik jij je blokhut voor?

Waar gebruik jij je blokhut voor?

Door Marieke
Blokhut

Welk beeld heb jij van een blokhut? Is het voor jou een veredelde schuur waar jij je fietsen en andere tuinspullen in op kunt bergen? Of staat er bij jou in de moestuin een bloktuin waar je je tuingereedschappen in opbergt en waar je op de veranda even kunt genieten van al het moois wat groeit en bloeit in je tuin? Voor deze doeleinden is een blokhut zeker geschikt. Maar met een blokhut kun je nog veel meer.

Blokhutten zijn verkrijgbaar in allerlei soorten, maten en materialen. Wat je kiest is afhankelijk van het doel waarvoor je het wilt gebruiken, maar is ook afhankelijk van de ruimte die je hebt in je tuin.

Functies van een blokhut

Een blokhut als schuur

In een blokhut kun je heel goed je gereedschappen, fietsen en allerlei andere spullen opbergen. Je hebt dan niet per sé een veranda nodig, maar als je de ruimte hebt, kun je daar wel een heerlijk hoekje met een loungebank creëren waar je lekker overdekt kunt genieten. Een veranda hoeft niet voor de blokhut gebouwd te worden. Het kan ook aan de zijkant geplaatst worden.
Als je blokhut als schuur gaat dienen, dan kun je je afvragen of het wenselijk is als je er ramen in plaatst. Van buitenaf kan dan gezien worden wat er in de blokhut ligt en dat is weer inbraakgevoelig.

Een blokhut als gastenverblijf

Komen je (schoon)ouders, familie of vrienden vaak logeren en wil je ze liever niet in huis laten slapen vanwege je eigen privacy? Als je ruimte hebt in je tuin dan kun je er heel goed een wat groter blokhut plaatsen die als gastenverblijf kan dienen. Met een eenvoudige inrichting kun je al een heel gezellig verblijf maken. Dient het als gastenverblijf dan is het wel belangrijk dat er voldoende lichtinval komt, dus plaats er een aantal ramen in. Wellicht is het ook mogelijk om er een apart slaapkamertje in te maken, maar zorg er in ieder geval wel voor dat er een aparte ruimte wordt gecreëerd voor de douche en het toilet.

Een blokhut als kantoor

Als ZZP-er kun je prima aan de keukentafel of op een zolder die als kantoor is ingericht werken. Maar word je ondertussen niet vaak afgeleid door alles wat er om je heen gebeurd? De vaatwasser die roept dat hij uitgeruimd wil worden en dat laagje stof op de kast? Als je nog een plekje over hebt in je tuin kun je deze ook als kantoor inrichten. En het voordeel is dat jij je spullen op één plek bij elkaar hebt liggen en dat je ze niet steeds hoeft op te ruimen.

En misschien is het dan ook makkelijker om je werk los te laten zodra je weer in huis stapt…

Een blokhut als wellness

Is dat niet jouw ultieme droom, een eigen sauna in je tuin? En afhankelijk van de ruimte kun je er ook een jacuzzi in plaatsen, een kleedruimte, fitnessapparaten, een douche… Zie jij het al voor je? Wil je nog verder ontspannen? Schaf een ligbed aan en geniet nog even verder van de koele buitenlucht net buiten je blokhut.

Speelkamer voor de kinderen

Struikel je bij jou in de woonkamer ook altijd over de Duplo-blokken en al het andere speelgoed? Een blokhut kan ook heel goed als speelkamer dienen. Kinderen kunnen zich daar naar hartenlust uitleven met hun speelgoed zonder dat jij erover struikelt.

Hobbyruimte

Heb je een hobby wat veel ruimte in beslag neemt? Maak van een blokhut bijvoorbeeld een naaikamer, een modelbootjesbouwkamer, een fotostudio, een… Vul zelf maar je hobby in. Alle ruimte om ermee aan de slag te gaan en je kunt ook makkelijk je spullen laten liggen zonder dat iemand er last van heeft!

Eigenschappen van een blokhut

Voordat je een blokhut gaat plaatsen zul je eerst helder moeten hebben wat de functie gaat worden van deze blokhut. Daarna kun je een keuze maken uit de diverse eigenschappen die een blokhut voor jou moet hebben. Ga je de blokhut als schuurtje gebruiken dan zijn ramen niet zo nodig, maar ga je het als hobbyruimte gebruiken dan is een goede lichtval misschien wel belangrijk. We noemen een paar eigenschappen;

  • Het aantal ramen. En moeten de ramen open kunnen?
  • Een lichtkoepel op het dak
  • Aansluiting voor internet, water en elektra
  • Isolatie
  • Verwarming
  • Ventilatieroosters
  • Aangebouwde veranda. En komt deze aan de voorkant of de zijkant.
  • Afwerking aan de binnenkant

Als je precies de functie weet,welke eigenschappen de blokhut aan moet voldoen, hoe groot de blokhut mag worden en wat je budget is, dan kun je op zoek naar dé blokhut die ook qua uitstraling perfect in jouw tuin gaan passen!

Related Posts