Heb jij in januari ook meer motivatie om de woning op te ruimen? Pak dan de voorraadkast eens aan. In dit artikel staat een handig stappenplan om de voorraadkast netjes op te ruimen en slim in te delen. Het resultaat is overzichtelijk en erg praktisch. Als je het op de juiste manier doet, kun je nog heel lang genieten van een opgeruimd resultaat!
In dit artikel:
Stap 1. Koop een stevige stellingkast
Stevige stellingkasten zijn onmisbaar in de voorraadkast. Meet de ruimte nauwkeurig op en houd rekening met schuine wanden. Zoek vervolgens een passend rek met voldoende legplanken. Is jouw trapkast of voorraadkast erg klein? Dan kun je extra opbergrekken in de (bij)keuken neerzetten. Kies voor een houten of stoere metalen stellingkast voor een stijlvolle look.
Stap 2. Maak de voorraadkast leeg
Opruimen en organiseren wordt een stuk eenvoudiger als je de voorraadkast eerst helemaal leeg haalt. Kom je etenswaren tegen die ver over de datum zijn? Gooi deze dan direct weg. Probeer de spullen alvast per categorie bij elkaar te leggen op de grond of de keukentafel.
Stap 3. Meet de planken op
Nu de voorraadkast helemaal leeg is, kun je de planken van de opbergrekken en stellingkasten opmeten. Aan de hand van deze afmetingen kun je namelijk passende opbergers aanschaffen. Wanneer je een nieuwe stellingkast aanschaft, kun je de afmetingen natuurlijk direct al noteren.
Stap 4. Koop bakken, mandjes en andere opbergers
Transparante bakken en voorraadbussen zijn ideaal voor droge ingrediënten. Je kunt er pasta, crackers, noten, bloem en suiker in bewaren. Door de bakken te stapelen, maak je optimaal gebruik van alle beschikbare ruimte. Dit oogt super netjes en overzichtelijk. Manden zijn handig voor kleine producten die je niet uit de verpakking kunt/wilt halen. Heeft jouw voorraadkast een hoek waar je lastig bij kunt komen? Zet er dan een draaiplateau of uittrekbare organizer neer.
Stap 5. Sorteer en label
Sorteer alle producten op categorie. Label de opbergbakken, manden en organizers pas op het eind. Op deze manier kun je nog blijven wisselen en experimenteren met de indeling. Het zou jammer zijn als het spaghetti label al op de voorraadbus is geplakt en je daarna ontdekt dat het nét niet past.
Stap 6. Richt de voorraadkast praktisch in
Zodra alle etenswaren en producten een passende opberger hebben, kun je alles in de voorraadkast plaatsen. Zet de dingen die je dagelijks gebruikt binnen handbereik. Flessen en zware producten kun je het beste op de vloer of de onderste plank plaatsen. De bovenste plank is juist handige opbergruimte voor lichte producten. Zo loop je niet het risico dat er iets zwaars op je hoofd valt.