Home RuimteTuin De voordelen van Kunstgras; met stappenplan om zelf te leggen

De voordelen van Kunstgras; met stappenplan om zelf te leggen

Door Marieke
Kunstgras leggen, met stappenplan

Grofweg genomen zijn er 3 mogelijkheden als het gaat om het aanleggen van een gazonnetje in je tuin. In de eerst plaats kun je graszaad inzaaien. De goedkoopste optie, maar je zult er wel een portie geduld bij moeten aanschaffen. Het duurt immers een week of 6 voordat je er op mag lopen. Een tweede mogelijkheid is het leggen van graszoden. Je ziet meteen resultaat en dat is dan ook een groot voordeel. De derde optie is het leggen van kunstgras. En dat heeft ook zo z’n voordelen. In dit artikel vertellen wij je er alles over.

Verschillende soorten kunstgras

Kies je voor kunstgras, dan is het van belang om eerst te kijken naar de plaats waar het kunstgras wordt gelegd. Is zijn namelijk verschillende soorten kunstgras verkrijgbaar. Zo is het ene soort meer geschikt voor op een sportveld, een ander type is heel geschikt voor in de tuin of op het balkon. Daarnaast zijn er ook soorten kunstgras die heel geschikt zijn voor spelende kinderen. Bedenk daarom van tevoren goed welk doel het kunstgras in jouw tuin heeft en let bij aanschaf welk soort het meest daarvoor geschikt is. Zo sluit het altijd perfect aan bij jouw wensen.

Alle voordelen van kunstgras

Kunstgras in de tuin is in de loop daar jaren zo goed ontwikkeld dat het nauwelijks meer van echt gras is te onderscheiden. Kunstgras heeft ook een aantal voordelen ten opzichte van echt gras. We zetten er een aantal voor je op een rij:

  • Als je last hebt van hooikoorts dan is kunstgras natuurlijk ideaal. Geen last meer van gesnotter, niezen en tranende ogen. Niet door het gras in je tuin in ieder geval.
  • Spelen er kinderen in je tuin? Voor kinderen is kunstgras veel fijner. Niet alleen voor kinderen, ook voor jou. Nooit meer last van groene vlekken op de broeken die je er in de was niet meer uit krijgt.
  • Kunstgras is zeer onderhoudsvriendelijk, na het leggen van het gras heb je er daarna nauwelijks meer omkijken naar. Je hoeft het niet meer te maaien, niet meer water te geven, niet te bemesten.
  • En ondanks dat je dit allemaal niet meer hoeft te doen, blijft het wel groen. Altijd groen. Het droogt immers niet uit. Kies voor een goede kwaliteit en het zal ook niet door de zon verkleuren.
  • Kunstgras heeft een lange levensduur.

Lees ook: Welk soort gras is het beste voor jouw tuin

Kunstgras leggen; een stappenplan

Benodigdheden

Stappenplan

  • Kunstgras leggen is niet zo heel moeilijk, je kunt het prima zelf. Het is van belang dat je als eerste de ondergrond egaliseert om er vervolgens bestratingszand erover te leggen. Daarna egaliseer je de grond opnieuw.
  • Vervolgens ga je er met een trilstamper overheen om de grond goed aan te trillen. Als het zand ietsje nat is, dan gaat het beter.
  • Is het allemaal glad en strak, dan kun je het onderdoek aanbrengen. Onderdoek stabiliseert niet alleen de grond, het is ook nog eens onkruidwerend. En dat is natuurlijk fijn, het is niet zo prettig als er telkens onkruid door je kunstgras heen komt piepen. Het onderdoek rol je uit over het geëgaliseerde zand en snij je op maat met een stanleymes. Als je meerdere stroken naast elkaar nodig hebt, zorg dan dat er zo’n 5 tot 10 centimeter overlap is tussen de verschillende stroken.
  • Dan is het tijd om met het leggen van het gras te beginnen. Rol het grastapijt uit over het onderdoek. Snijd met een mesje het gras op maat. Om de vezels zo min mogelijk te beschadigen, houd je het mes schuin. Twee stukken kunstgras verbind je aan elkaar met zelfklevend lijmband. Daarvoor leg je de band op de plek waar het moet komen. Vervolgens klap je beide zijden van het grastapijt als een rits dicht.
  • Strooi het gras in met instrooizand. Bezem dit nog even zodat de zandkorreltjes goed kunnen inzakken en in het gras zullen verdwijnen.

Tip; nieuw kunstgras leggen? Denk er dan ook eens over na om meteen een trampoline in je tuin te integreren.
Lees: De trampoline ingraven; zo doe je dat!

Related Posts