Home Wonen Vocht in huis bestrijden: 3 tips

Vocht in huis bestrijden: 3 tips

Door bouwsuper
vocht in huis voorkomen

Niets is zo vervelend als vocht in de woning. Het zorg niet alleen voor vochtplekken, maar het kan ook invloed hebben op de gezondheid. De kwaliteit van de lucht in de woning gaat er namelijk vaak drastisch op achteruit. Gelukkig kun je vocht in huis op vele manieren bestrijden. Met deze tips ben je zo van dat vocht af.

Analyseren en het vochtgehalte meten

De eerste stap is het analyseren van de situatie. Iedere vochtplek is natuurlijk anders en heeft hierdoor een andere vorm van bestrijding nodig. Je begint met vooraf het vochtgehalte meten, zo weet je precies waar je aan toe bent en wat je eventueel te doen staat. Doe ook wat onderzoek door de woning heen. Om welke ruimten gaat het? Zijn er vochtplekken terug te vinden en zo ja, zijn deze vochtplekken ergens van te herleiden? Mochten de vochtplekken bijvoorbeeld in de buurt van een radiator of pijpleiding zitten, dan is de kans natuurlijk groot dat een van deze apparaten de kwaaddoener is. Na het analyseren van het vocht, kies je een van de volgende bestrijdingstechnieken.

Opstijgend vocht

Problemen met opstijgend vocht vind je vooral onderaan de muur. Dit is grondvocht dat door het ontbreken van een goede waterkering in de fundering de muren in trekt. Je kunt opstijgend vocht het snelste oplossen door de muur te injecteren met een chemisch middel. Dit chemisch middel zorgt ervoor dat er in de muur een waterkering ontstaat. Een andere oplossing is het onderkappen van de muur. In dit geval wordt er een fysieke waterkering in de muur aangebracht. Deze oplossing is wat duurder en kost meer tijd en wordt vooral aangeraden in geval van een grote renovatie.

Condensatievocht

Dit is een van de meest voorkomende vormen van vocht en te herkennen door condens op ramen en muren. Is er sprake van veel condens dan kan ook dit schimmelplekken opleveren. Dit probleem is vaak gemakkelijker op te lossen: condens vormt zich namelijk in ruimten met een slechte ventilatie. Het is niet voor niets dat je dit veel in badkamers terugziet. In geval van condensatievocht zorg je simpelweg voor een betere ventilering in de ruimten waar de overlast plaatsvindt. Dit kun je doen door het plaatsen van een ventilator, maar ook door het verbeteren van de energieprestatie van de woning

Doorslaand vocht

Deze manier van vocht is vaak wat lastiger te bestrijden: doorslaand vocht op de muren van de woning. In dit geval is de buitenkant van de woning vaak de boosdoener en is een renovatie nodig om de vochtplekken te bestrijden. Regenwater stroomt namelijk van buiten gemakkelijk door naar binnen. Begin eens met het controleren van de regenpijpen en schakel eventueel de hulp in van een professional.

Related Posts