Home RuimteTuin Vlonders in de tuin: welke houtsoort kies je?

Vlonders in de tuin: welke houtsoort kies je?

Door Joanne

Houten vlonders geven de tuin direct meer sfeer en warmte. Door de verschillende mogelijkheden is een terras met vlonders zowel geschikt voor een landelijke tuin als voor een moderne look. Je kunt het hout kopen in diverse formaten, stijlen en kleuren. Maar het is daarnaast belangrijk om goed na te denken over de houtsoort. Het type hout heeft niet alleen invloed op het uiterlijk, maar ook op de prijs en duurzaamheid. Wil je zelf houten vlonderplanken aanschaffen? Lees dan eerst het onderstaande artikel even door. Zo weet je welke houtsoort de beste keuze is voor jouw tuin!

Gewicht en toepassing van vlonders

Welke houten vlonders de beste keuze zijn, is afhankelijk van een aantal zaken. Zo moet je rekening houden met het gewicht en de toepassing. Wil je vlonders neerleggen op het balkon of dakterras? Dan moet het hout niet te zwaar zijn. Ook wanneer je de vlonders zelf wil aanleggen in de achtertuin, is het handig als de houten planken niet te zwaar en gemakkelijk te bewerken zijn. Kies voor een lichte houtsoort en/of voor een dunnere vlonder.

Duurzaamheidsklasse van het hout

Hout wordt verdeeld in een aantal duurzaamheidsklassen. Hout uit klasse 1 is de duurzaamste keuze. Het heeft de langste levensduur, beste kwaliteit en het wordt minder snel glad dan houtsoorten uit een lagere klasse. Duurzaamheidsklasse 5 is de laagste klasse en kan voor vlonders beter worden vermeden. Deze houtsoorten zijn namelijk gevoeliger voor vocht en kunnen hierdoor snel gaan rotten, scheuren en beschadigen. Dat kan gevaarlijk zijn als je over de vlonders heen loopt.

Vlonderplanken verduurzamen

Vlonderplanken verduurzamen

Het is niet noodzakelijk om vlonderplanken uit duurzaamheidsklasse 1 te kiezen. Je kunt ook gebruik maken van houtsoorten uit klasse 2, 3 of 4. Hierbij kan de levensduur namelijk worden verlengd door het te impregneren. Door het impregneermiddel is het hout beter beschermd tegen vocht, vuil en weersinvloeden. Schaf kant-en-klaar geïmpregneerde vlonders aan of verduurzaam het hout zelf met een goede beits.

Populairste houtsoorten voor vlonders

Hardhout valt onder duurzaamheidsklasse 1 en is hiermee een van de populairste houtsoorten voor vlonderplanken. Andere populaire opties zijn geïmpregneerd vurenhout en douglas hout. Tip: kies voor vlonderplanken met antislip groeven om het risico op uitglijden te beperken.

Vlonders voor ieder budget

Bij de aanschaf van nieuwe vlonderplanken moet je natuurlijk ook rekening houden met het budget. Maak van tevoren een inschatting van de prijs en kijk welke houtsoort hier het beste bij aansluit. Vraag jezelf af of je liever een grotere investering doet voor de lange termijn of beter kunt kiezen voor een goedkoper alternatief. Met vlonders van hardhout geniet je van een terras of dakterras met de langste levensduur, maar betaal je ook een hogere prijs. Geïmpregneerde vuren of douglas planken zijn een goedkopere optie, maar hebben een kortere levensduur.

Related Posts