Maak van jouw tuin een heerlijke plek voor jezelf en de vogels en insecten door deze te verduurzamen. Je hoeft geen groene vingers te hebben om de volgende vijf tips toe te passen. Met een paar kleine aanpassingen kun je jouw tuin al een stuk duurzamer en natuurlijker maken.
In dit artikel:
Handgereedschap
Er is gigantisch veel elektrisch gereedschap verkrijgbaar waarmee je de tuin kunt onderhouden, maar vaak kom je al een heel eind met de handgrasmaaier, hark en een schoffel. Niet alleen gebruik je zo weinig elektriciteit, maar ook ben je lekker actief bezig. Heb je voor bepaalde klussen wel je elektrische gereedschap nodig? Zorg dan dat je deze niet onnodig aan laat staan. Ook kun je zonnepanelen kopen overwegen als jij graag naar een duurzamere vorm van energie toe zou gaan. Hiermee maak je niet alleen je tuin duurzamer, maar de hele woning. Ook bespaart het je maandelijks veel geld omdat je je eigen energie opwekt.
LED-verlichting in de tuin
‘s Avonds wil je ook gezellig in de tuin kunnen zitten. LED-verlichting is zeer energiezuinige verlichting en ook zijn er verschillende slimme systemen beschikbaar die werken op zonnecellen, infraroodschakelaars of tijdschakelaars.
Natuurlijke afscheiding van de tuin
Scheid je jouw tuin van die van de buren af met een schutting? Je kunt ook kiezen voor een haag. Deze natuurlijke afscheiding ziet er niet alleen mooi uit, maar maakt van je tuin een groene oase waar vogels en insecten kunnen schuilen, jagen en verblijven. Als je toch liever een schutting wilt, valt het aan te raden om te kiezen voor hout met een milieukeurmerk of tweedehands planken.
Waterafvoer door veel groen
Een groenere tuin heeft een veel betere natuurlijke waterafvoer. Met het oog op het milieu is het dus niet verstandig om de hele tuin de bestraten, want dan kan het regenwater geen kant op. Je kunt wel wat tegels leggen, bijvoorbeeld voor een apart zitgedeelte of een looppad. Kies hierbij het best voor waterdoorlatende betonnen tegels met een milieukeurmerk. Een andere duurzame keuze die ook goed is voor je portemonnee, is het kiezen voor tweedehands tegels. Veel tuintegels zijn gratis af te halen en worden aangeboden via bijvoorbeeld Facebookgroepen en op Marktplaats.
Regenwater opvangen
Periodes van droogte komen steeds vaker voor in Nederland. Jaarlijks gebruiken we zo’n 1300 liter drinkwater om de tuin te besproeien. Dat kan ook anders, door een regenton aan te sluiten op de regenpijp en je tuin voortaan te besproeien met opgevangen regenwater. Let er wel op dat je de ton goed afsluit met een deksel, deze krijg je standaard meegeleverd bij aanschaf van een regenton. Als je dit niet doet dan verandert de ton binnen de kortste keren in een broedplaats voor muggen. Ook kun je slootwater gebruiken of de tuin voorbereiden op droogte door voor andere bodembedekking te kiezen.