De achtertuin is voor velen een plek om tot rust komen. Een plek met een loungebank om te ontspannen. Prachtige planten waar je van kunt genieten. Om meerdere redenen wordt er vaak gekozen voor een tegelbestrating in de achtertuin. Verharding kan echter veel verschillende vervelende gevolgen hebben. Regenwater dat op de bestrating terechtkomt kan niet de bodem inzakken en wordt via het riool afgevoerd. Daardoor kan het enorme wateroverlast veroorzaken. Daarom is het veel beter om zoveel mogelijk tegelbestrating te vervangen door groen of door waterdoorlatende verhardingen. In dit artikel vertellen wij je de mogelijkheden voor waterdoorlatende bestrating voor in de achtertuin.
In dit artikel:
Waterdoorlatende bestrating
Je komt er niet aan onderuit; in de tuin is bestrating nodig. Voor een tuinpad, een terras of een oprit. Gebruik hiervoor liever geen betontegels. Regenwater kan dan niet in de bodem wegzakken en kan wateroverlast veroorzaken. Gelukkig zijn er diverse andere mogelijkheden voor een terras of tuinpad. Kies bijvoorbeeld voor waterdoorlatende verharding. Regenwater kan hierbij makkelijk in de bodem wegzakken, in plaats van door het riool. Daarmee wordt de kans op wateroverlast bij heftige regenbuien aanzienlijk verkleind. Het biedt ook meer ruimte aan een natuurlijk bodemleven, het vergroot daarmee de biodiversiteit. Ook blijft je tuin koeler als je voor minder bestrating kiest. Probeer daarom in ieder geval 60% van je tuin groen te maken.
Verschillende soorten waterdoorlatende bestrating
We zetten een aantal verschillende soorten waterdoorlatende bestrating voor je op een rijtje:
Open bestratingspatroon of grasbetonstenen
Door voldoende ruimte open te laten tussen de klinkers, kan het water in de bodem verdwijnen. De ruimte tussen de tegels kun je opvullen met bijvoorbeeld zand, maar ook door bodembedekkende plantjes of gras.
Grasbetonstenen
Grasbetonstenen bevatten gaten waardoor gras kan groeien. Hierdoor creëer je meer ruimte om het water in de bodem weg te laten lopen.
Poreuze betonklinker
Eerder schreven we dat je beter geen betontegel kunt kiezen. Beton laat helemaal geen water door en bovendien krijgt begroeiing nauwelijks kans. Cement is het belangrijkste bestanddeel van beton en is goed voor maar liefst 6% CO2-uitstoot. Een echte vervuiler dus. Tenzij je kiest voor een poreuze of waterdoorlatende betonklinker. Door de korrelstructuur van deze klinkers zijn ze water- en luchtdoorlatend en zorgen daarmee voor een goede afwatering.
Grind, split, schelpen, lavastenen
Grind, split, lavastenen en schelpen zijn voorbeelden van halfverhardingen. Halfverhardingen laten het regenwater door. Het voordeel is dat je het heel makkelijk zelf kunt aanbrengen. Wanneer je stabilisatiematten gebruikt, dan blijft deze toplaag egaal. En door een waterdoorlatend antiworteldoek onder het grind te leggen, beperk je de groei van onkruid. Ook niet verkeerd toch?
Houtsnippers, schors en cacaodoppen
Houtsnippers, schors en cacaodoppen kun je gebruiken in je border. Daarmee remt het de groei van onkruid en droogt de bodem minder snel uit. Ook warmt de grond minder snel op. Deze beschermlaag zorgt er ook voor dat de planten in de border beter beschermd zijn tegen vorst. Houtsnippers, schors en cacaodoppen kun je niet alleen als mulchlaag gebruiken, ook kun je het toepassen als een waterdoorlatende bestrating, bijvoorbeeld je tuinpad.
(Kunst)gras
Wanneer je voor een gazonnetje in je tuin kiest, dan kun je het beste voor natuurlijk gras kiezen. Dat is de beste optie voor het milieu. Wil je liever minder onderhoud? Dan is kunstgras ook een mogelijkheid. Kunstgras is waterdoorlatend en vandaag de dag ziet kunstgras eruit als net-echt.
Lees ook: 5 Tips bij het besproeien van je tuin met een tuinslang