Home Wonen Verschillende soorten kranen op een rij

Verschillende soorten kranen op een rij

Door Marieke
Verschillende soorten kranen op een rij

Als je op zoek bent naar een kraan voor de keuken, de badkamer of het toilet dan zul je al snel merken dat er diverse soorten kranen verkrijgbaar zijn. In dit artikel zetten we verschillende soorten kranen voor je op een rij, vertellen wij je waar je de kraan het beste kunt plaatsen en noemen we van elk soort kraan een aantal eigenschappen.

Douchekraan

De naam zegt het al: een douchekraan gebruik je in de douche. Op een douchekraan kun je zowel een standaard douche als een regendouche aansluiten. Wanneer je op zoek bent naar een douchekraan, dan heb je een aantal keuzemogelijkheden. Zo kun je kiezen uit een mengkraan of een thermostaatkraan en uit een inbouw- of een opbouw douchekraan. Ook kun je kiezen of je een temperatuurbegrenzer wilt, een aspect wat zeker aan te raden is als je een gezin hebt met (jonge) kinderen. Daarnaast kun je er nog op letten in welke mate de kraan waterbesparend is. Als laatste kun je natuurlijk kiezen uit verschillende kleuren en dat is natuurlijk afhankelijk van de stijl van je badkamer en wat jij al dan niet mooi vindt.

Badkraan

Een badkraan lijkt wel wat op een douchekraan. Ook als je een badkraan wilt aanschaffen heb je diverse keuzemogelijkheden, dezelfde als bij een douchekraan: een mengkraan of thermostaatkraan, een inbouw- of een opbouwkraan, temperatuurbegrenzer en je kunt ook bij een badkraan letten in welke mate de kraan waterbesparend is. De meeste badkranen zijn ook voorzien van een aansluiting voor een douchekraan. Middels een knop kun je snel en makkelijk switchen van kraan naar doucheknop. Echter zijn niet alle badkranen hiervan voorzien, dus wil je over deze functie beschikken, dan is het verstandig om hier specifiek op te letten.

Een thermostaatkraan of een mengkraan?

Het grootste verschil tussen een thermostaatkraan en een mengkraan is dat de thermostaatkraan één knop heeft waarmee je de kraan makkelijk warmer of kouder kunt zetten. Een mengkreng heeft 2 knoppen waarmee je de juiste temperatuur zelf moet regelen. Een ander verschil is dat de temperatuur bij een thermostaatkraan niet verandert als de waterdruk lager of hoger wordt, die gebeurt bij een mengkraan wel. Een thermostaatkraan is over het algemeen zuiniger. Verder lijken beide kranen op elkaar.

Fonteinkraan

Een fonteinkraan gebruik je heel specifiek voor het kleine wastafeltje in het toilet. Veel fonteinkranen beschikken alleen over een koudwaterfunctie, er zijn echter ook modellen verkrijgbaar met zowel een koud- als warmwaterfunctie. Het is aan te raden hier specifiek op te letten. Ook bij de aanschaf van een fonteinkraan heb je verschillende keuzemogelijkheden; zo kun je kiezen uit een hoog of een laag model, uit een kraan met een hendel, dan wel een draaiknop, dan wel een druk. Ook de mate van waterbesparing is een keuzemogelijkheid. En niet te vergeten de kleur en de stijl van de kraan, zodat je altijd een kraan kunt aanschaffen die past bij de stijl van jouw toilet.

Wastafelkraan

Dan is er ook nog de wastafelkraan. Een wastafelkraan is groter dan een fonteinkraan en kleiner dan een keukenkraan. Je kunt ook hier weer kiezen uit verschillende kleuren en stijlen. Een wastafelkraan kan voorzien zijn van een hendel, een draaiknop of een drukknop. Er zij er zelfs die voorzien zijn van sensoren. Houd je handen voor de sensor en het water begint te stromen.

Coolstartfunctie

Er zijn kranen die zijn voorzien van een coolstartfunctie. Dat betekent dat een kraan altijd start met koud water. Dat kost veel minder energie en daarmee bespaar je niet alleen op je energierekening, het is ook nog eens beter voor het milieu. Het is sowieso raadzaam om op het water- en energieverbruik van een kraan te letten.

Keukenkraan

In de keuken gebruik je weer een ander soort kraan. De meeste kranen hebben een hoge uitloop, zodat je makkelijk de waterkoker of pan eronder kunt houden om het te vullen. Er zijn ook kranen verkrijgbaar die een uitneembare kop hebben. Dat kan een ideale optie zijn. Ook een keukenkraan is in verschillende kleuren en stijlen verkrijgbaar zodat er altijd één te vinden is die in jouw interieur past.

Kokend waterkraan

Wil je kokend water rechtstreeks uit de kraan halen? Dat kan met een kokend waterkraan. Middels een kindveilige knop kun je kokend water uit de kraan halen. Hiermee wordt de waterkoker overbodig, maar ook hoef je niet meer te wachten tot het water voor je rijst, pasta, groenten of aardappelen eindelijk aan de kook is.

Lees ook: Ontdek het gemak van een kokendwaterkraan

Veiligheid van de kraan

Veel kranen zijn voorzien van een temperatuurbegrenzer. Met name wanneer je een gezin met jonge kinderen hebt is een temperatuurbegrenzer aan te raden. De kraan kun je opendraaien tot maximaal 38 graden. Als warmer water wilt, dan moet je de knop indrukken en tegelijkertijd aan de knop draaien. Voor jonge kinderen is dit lastig en daarom veilig. Op deze manier kunnen ze zit niet verbranden aan veel te warm water.

Een kokendwaterkraan is standaard voorzien van een kindveilige bediening. Elk merk en type op zijn eigen manier. Het is altijd verstandig om er op te letten als je een kokendwaterkraan overweegt of koopt.

Lees ook: Stappenplan: een lekkende kraan vervangen

Related Posts