Home Gereedschap Verschillende soorten boormachines uitgelegd

Verschillende soorten boormachines uitgelegd

Door Marieke
Verschillende soorten boormachines uitgelicht

Een gat in de muur boren lijkt zo simpel, maar in de praktijk blijkt het toch vaak lastiger dan je dacht. Om het boren van een gaatje zo makkelijk mogelijk te maken, heb je de juiste boormachine nodig. Er zijn namelijk nogal wat verschillende boormachines op de markt en elke machine heeft zijn eigen kenmerken. In dit artikel zetten we een aantal verschillende soorten boormachines voor je op een rij en noemen per machine de belangrijkste kenmerken en zetten een aantal voordelen en nadelen op een rij.

De klopboormachine

De klopboormachine dankt zijn naam aan de klopfunctie. Dat wil zeggen dat de boormachine niet alleen ronddraaiende bewegingen maakt, maar ook kloppende bewegingen. De kloppende beweging verpulvert het materiaal en de draaiende beweging voert het af. Hierdoor kun je veel makkelijker gaten boren in harde steensoorten zoals baksteen en beton. Een klopboormachine is dan vaak ook iets krachtiger dan een accuboormachine. De klopfunctie is in veel gevallen uit te schakelen zodat je ook gaten in hout of kunststof kunt boren. Door het hogere toerentalinstelling is de klopboormachine ook uitermate geschikt voor het boren in metaal. Een klopboormachine is zowel met netsnoer als op accu verkrijgbaar.

Een boorhamer

Een boorhamer is bedoeld voor het echt zware werk. Deze boormachine wordt met name voor het boren in beton gebruikt. De boorhamer is enorm krachtig en voorzien van een hamerfunctie waardoor je zelfs door gewapend beton heen kunt gaan. Met een boorhamer kun je ook beitelen, tegels verwijderen of andere lichte sloopwerkzaamheden. Een boorhamer is verkrijgbaar met netsnoer of op accu.

Kolomboormachine

Een kolomboormachine staat op een tafel op een werkbank. De boormachine is gemonteerd aan een kolom en het werkstuk ligt op de spantafel. Je kunt met een kolomboormachine mooi recht boren doordat het werkstuk vastgeklemd wordt. Een kolomboormachine kan omhoog en omlaag bewegen. Het materiaal waarin je een gat wilt boren leg je tussen de tafel en de boor, waarna je de boor omlaag haalt. Een dergelijke machine is dus alleen geschikt wanneer je het materiaal naar de machine toe kunt brengen, je kunt immers niet de machine naar het materiaal toebrengen. Een gat in de muur boren is dus niet mogelijk. Het belangrijkste voordeel van een kolomboormachine is dat het je nauwelijks lukt om scheef te boren. Je kunt er prachtige, zeer nauwkeurige gaten mee boren. Een kolomboormachine is verkrijgbaar met netsnoer.

Accuschroefboormachine

Een accuschroefboormachine is een lichtere boormachine, waarmee je zowel kunt boren als kunt schroeven. De meeste accuboormachines zijn geschikt voor om een gat in hout, metaal, zachte steensoorten en kunststof te boren. Een accuschroefboormachine is een allround machine waarmee je de meest gangbare schroef- en boorklussen in huis kunt uitvoeren. Het voordeel van een dergelijk apparaat is dat deze is voorzien van accu, je hebt enorm veel bewegingsvrijheid, want er zit immers geen snoer in de weg. Ook heb je geen stopcontact in de buurt nodig.

Let op: accuboormachine en accuschroefmachine?

Veel namen lijken op elkaar en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Je haalt alle termen door elkaar. Met een accuschroefmachine kun je schroeven en moeren los en vast draaien. Daar kun je niet meer boren. Een gat boren kun je wel met een accuboormachine.

Lees ook: Boren in beton: handige tips

Boormachine kopen? Waar let je op!

Als je op zoek bent naar een boormachine, dan is het van belang om op een aantal dingen te letten.

Voltage

Spanning bij een accuboormachine wordt uitgedrukt in V (volt). Hoe hoger de spanning, hoe minder stroom nodig is om de machine te laten bewegen. Een boormachine met een hogere spanning, heeft dus minder stroom nodig en je kunt er dus langer mee doorwerken.

Vermogen

Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger de machine. Vermogen wordt aangeduid in W (watt). Een machine tot 600 W is geschikt voor het lichte boorwerk. Een boormachine tussen de 600 en 900 W is geschikt voor de meest voorkomende klussen in en rondom het huis. Kies je voor een boormachine van 900 W of meer, dan kun je aan de slag met het serieuze werk. Je kunt daarmee grotere gaten in hardere steensoorten boren.

Koppel

Het koppel wordt uitgedrukt in Nm (Newtonmeter). Hoe hoger het koppel, hoe zwaarder het werk dat de machine aankan. Een koppel van 50 Nm is geschikt voor zwaardere, professionele klussen.

Draaisnelheid

De meeste boormachines hebben 2 standen. Een lage draaisnelheid met hoge koppel, of een hogere draaisnelheid met lage koppel. Er zijn ook machines met een variabel instelbare draaisnelheid en een variabel instelbare koppel.

Extra functies

Veel boormachines zijn voorzien van extra functies. Denk bijvoorbeeld aan LED-verlichting of een softgrip handvat. De ene functie zul jij handiger vinden dan het andere. Daarom is het goed om ook daar op te letten en voor jezelf te bepalen wat je graag wilt en wat niet. Er zijn ook boormachines die worden geleverd in een handige opbergkoffer. Weer andere exemplaren worden geleverd met allerlei handige accessoires zodat je in één keer compleet bent.

Lees ook: Boren in glas: zo doe je dat
Lees ook: Zelf je boren slijpen: handige tips 

Related Posts