Home Wonen Verschillende opties om woning te verduurzamen

Verschillende opties om woning te verduurzamen

Door bouwsuper
Verschillende opties om woning te verduurzamen

Ben je op zoek naar verschillende mogelijkheden om de duurzaamheid van je woning zelf te verbeteren? Het isoleren van het plafond tussen de begane grond en de eerste etage kan een goede eerste stap zijn. Maak hiervoor gebruik van PIR platen, of kies voor XPS isolatie. Warme lucht stijgt op en zal via het slecht geïsoleerde plafond naar de eerste etage of zolder van je woning stromen. Door een extra isolerende laag aan te brengen ga je dit tegen. Overigens helpen de platen niet alleen om minder energie te verbruiken. Ze zorgen er ook nog eens voor, dat je minder last hebt van geluidsoverlast in de woning. Zeker oudere woningen zijn behoorlijk gehorig. 

Verbeteren isolatie onder de vloer 

Niet alleen stroomt er warme lucht van de begane grond naar de eerste etage of zolder. Ook verlaat een groot deel van de warmte de ruimte via de vloer. Het aanbrengen van een isolerende laag in de kruipruimte kan dit tegengaan. Vaak wordt zo’n laag middels spuitwerk onder de vloer van je woning aangebracht. Het alternatief is het volledig dichtstorten van de kruipruimte. Het gaat het wegstromen van warmte tegen en zorgt er daarnaast voor, dat je minder snel last hebt van optrekkend vocht. Zeker bij de muren trekt vocht vaak omhoog, wat zich uit in vervelende vochtplekken. Deze hebben vaak een lichtgele of bruine kleur. 

Vernieuwen van de ruiten en kozijnen 

Een derde optie is het vernieuwen van de ruiten in huis. Kies voor HR++ isolatieglas, wanneer je de ruiten niet eerder vervangen hebt. Het vernieuwen van het glaswerk in huis kun je combineren met het plaatsen van nieuwe kozijnen. Vervang de verouderde houten kozijnen voor modellen van kunststof. Kunststof heeft vaak een lagere Ug-waarde, wat de isolatie in huis ten goede komt. Eenvoudiger is het gebruik van isolerende strips, welke je rond het kozijn kunt aanbrengen. Deze strips gaan tocht en daarmee de uitstroom van warme lucht uit de woning tegen. Je koopt de strips voor een paar euro bij de bouwmarkt. 

Wek groene stroom op met zonnepanelen 

Wek groene stroom op met zonnepanelen 

Populair is ook het gebruik van zonnepanelen. Zeker nu de energieprijzen stijgen loont het om voor groene stroom te kiezen. De hoge tarieven maken dat je de zonnepanelen relatief snel zal hebben terugverdiend. Naast een investering in zonnepanelen kun je deze tegenwoordig ook huren. Ideaal, wanneer je momenteel geen spaarpotje hebt met voldoende budget voor de zonnepanelen. 
 

Related Posts