Home RuimteSlaapkamer Verkouden? Met deze tips slaap je toch lekker!

Verkouden? Met deze tips slaap je toch lekker!

Door Marieke
Verkouden

Een verkoudheid is overdag al vervelend genoeg, maar in de nacht is een verkoudheid nog vervelender. Het kan je flink wakker houden. Een verstopte neus beperkt je in het vrij kunnen ademhalen. Een kriebel in je keel met als gevolg een flinke hoestbui kan je uit je slaap houden. Ook irritant voor je partner trouwens, die houd je daarmee ook uit de slaap. Met deze 8 nuttige tips kun je ondanks dat je verkouden bent toch lekker slapen. En je partner ook.

Tip 1: Een gesneden ui naast je bed

Dit is een tip waar je wellicht zelf niet zo gauw aan zou denken als je verkouden bent. Het is oma’s ultieme tip voor een goede nachtrust. Haal de schil van een ui en snijd deze in 4 stukken. De sterke uiengeur zorgt ervoor dat je verstopte neus goed open blijft. Dat de volgende ochtend de hele slaapkamer naar ui ruikt? Dat moet je even voor lief nemen. Om die lucht weer buiten te krijgen kun je het raam open zetten en de slaapkamer goed laten luchten. Ook dat is weer goed voor de luchtvochtigheid in je slaapkamer. Zie hiervoor tip 8.

Tip 2: Slaap iets meer rechtop

Door een extra kussen half over je eigen kussen te leggen, ga je met je hoofd en je bovenlichaam iets hoger liggen. Hierdoor worden je luchtwegen vrij gemaakt zodat jij wat makkelijker kunt ademen. Let er op dat je de extra kussen niet helemaal op je eigen kussen legt. Daardoor komt je kin teveel op je borst te liggen wat de ademhaling juist weer beperkt.

Tip 3: Neem een warme douche

Neem voordat je gaat slapen eerst een warme douche. Zo kun je lekker ontspannen, maar je neusholtes gaan ook wat meer openstaan door de stoom en daardoor kun je wat makkelijker ademhalen. Was jezelf met een doucheschuim met een eucalyptusgeur waardoor je weer vrij zal kunnen ademen en stap vervolgens lekker in bed. Win-win-win dus!

Tip 4: Neem een stoombadje

Geen zin om te douchen voor het slapengaan? Neem dan een stoombadje. Vul een teil met kokend water en druppel daarin wat menthol olie. Ga met je hoofd boven de teil hangen en leg een theedoek over je hoofd. Door het stomen maak je je verstopte holtes weer helemaal vrij en kun jij lekker slapen!

Tip 5: Gebruik een neusspray

Gebruik een neusspray met een zoutoplossing en deze verlicht direct de verstopping en opent de neusholtes. Het is belangrijk dat je een neusspray niet te lang gebruikt, alleen indien het echt nodig is. Let ook op de houdbaarheidsdatum van de neusspray en gebruik geen neusspray die al te lang open is geweest.

Tip 6: Zorg voor schoon beddengoed

Je beddengoed eens extra verschonen tijdens een verkoudheid kan absoluut geen kwaad. Na een nachtje snotteren is je beddengoed niet meer zo fris als je zou willen. Voor bacteriën dé plek waar ze graag willen zijn. En wat is er nu fijner om na een warme douche in een schoon en fris bedje te stappen?

Tip 7: Drink een kopje thee

Veel drinken is überhaupt goed en al helemaal als je verkouden bent. Een kopje verse gemberthee met citroen, thee met honing, of zoethoutthee zal je keel verzachten en helpt je om vrijer te ademen. Drink als je verkouden bent een kopje thee voor het slapengaan en je zult een goede nachtrust hebben.

Tip 8: Zorg voor een hogere luchtvochtigheid

Als de lucht te droog is kun je last krijgen van een droge keel en een verstopte neus. De luchtvochtigheid in je slaapkamer kun je verhogen door het raam open te zetten of een waterbakje aan je verwarming te hangen. Dat kan heel goed helpen bij keelpijn en bij een verstopping van je neus.

Related Posts