Home RuimteSlaapkamer Verkoeling in de slaapkamer met deze types ventilator

Verkoeling in de slaapkamer met deze types ventilator

Door bouwsuper
slaapkamer ventilator

Met de zomer in aantocht kan het vooral in de slaapkamer erg belangrijk zijn om verkoeling te hebben gedurende de komende hete, vochtige nachten. Maar welk type ventilator is het meest geschikt voor jou? Er zijn bij ventilators meerdere mogelijkheden om je een betere nachtrust te geven.

Plafondventilator

Wanneer je op zoek gaat naar een mogelijkheid om de slaapkamer te koelen maar je niet alle ruimte beschikbaar hebt, dan kan een plafondventilator een zeer goede oplossing zijn. Deze zorgt voor een uitstekende verkoeling van de kamer vanwege de centrale plaatsing waardoor de lucht goed gecirculeerd wordt. Ook in de winter werkt het prima: wanneer de verwarming actief is en de ruimte moet worden verwarmd, wordt dit extra geholpen als je de ventilator aanzet. Daarbij kan je kiezen uit diverse moderne designs en stijlen zodat het helemaal past in jouw interieur.

Staande ventilator

Een veelgebruikt type is de staande variant. Deze kan flexibel in een kamer geplaatst worden waarbij je zelf kunt bepalen in welke richting de lucht geblazen wordt. Het nadeel van deze ventilator is dat je ’s nachts last ervan kunt krijgen als je deze direct op je laat blazen. Daarbij kan ook het geluid – afhankelijk van het type – erg hinderlijk zijn, vooral als de ventilator op een hogere stand wordt gezet.

Het is verstandig om te kijken of een ventilator een oscillerende functie heeft. Zo draait het toestel continue en wordt de lucht beter verspreid. Je kunt kiezen uit de meest moderne designs of natuurlijk ook voor het ouderwetse witte model. Sommige merken gebruiken andere technieken om de lucht te verplaatsen, bijvoorbeeld zonder gebruik van een schroefblad. Deze ontwerpen zijn wat slanker in design waardoor ze mooier ogen in moderne interieurs. De luchtverspreiding is echter wat minder gericht waardoor het minder effectief is dan staande uitvoeringen met schroefblad.

Ook bestaan er zogenoemde luchtkoelers. Dit zijn staande ventilators in een luxe jasje waarbij lucht wordt gekoeld door gebruik te maken van (koud) water en/of ijsblokjes waar de lucht over wordt geblazen. Dit zorgt niet voor het verlagen van de temperatuur zelf in de kamer, maar het helpt een stuk bij het temperatuurgevoel.

Raamventilator

Wanneer er extra hulp nodig is om in een hoog tempo frisse buitenlucht aan te voeren in een kleinere kamer zoals de slaapkamer, dan kan een raamventilator een mogelijkheid zijn. Deze verplaatst de lucht naar binnen toe. Dit heeft een groter effect dan enkel je raam openzetten en het verhindert ook nog eens het binnenwaaien van bladeren, regen en/of insecten door diverse filters. Bedenk goed waar je hem wilt plaatsen en wat de mogelijkheden zijn.

Stille ventilator

Een lawaaierige ventilator kan op een slaapkamer erg storend zijn voor de nachtrust. Hierdoor stel je waarschijnlijk ook andere eisen dan in de andere kamers. Sommige fabrikanten staan bekend om stillere modellen die bij uitstek ook geschikt zijn voor de slaapkamer. Een goede nachtrust is immers zeer belangrijk, neem deze ventilators dus zeker in overweging als je moeilijker slaapt bij geluiden.

De beste keuze

Er valt erg veel te kiezen wanneer je op zoek bent naar een ventilator voor gebruik in de slaapkamer. Wat de beste keuze is, hangt af van de persoonlijke wensen en uiteraard van het budget. Een simpele staande uitvoering kan voor velen al voldoende zijn voor de benodigde verkoeling. Maar een draaiende motor kan ook voor sommigen erg storend zijn. Daar zijn de stillere modellen voor bedoeld die wel duurder zijn in aanschaf. Wanneer de ventilators niet genoeg verkoeling brengen, kan het verstandiger zijn om een airconditioning te installeren. Dit kost aanzienlijk meer dan een ventilator, maar is een alternatieve oplossing voor de hete zomermaanden.

Related Posts