Home Klustips Een verbouwing betalen: de mogelijkheden op een rijtje

Een verbouwing betalen: de mogelijkheden op een rijtje

Door bouwsuper
Verbouwing betalen

Is je keuken of badkamer aan vervanging toe? Wil je met een dakkapel of aan- of uitbouw meer leefruimte creëren? Of wil je je woning duurzamer maken met beter isolerend glas of door het dak of gevels te isoleren? Het zijn diverse manieren om een woning interessanter te maken voor de verkoop, of om je eigen woongenot te vergroten. Je woonwensen en -eisen kunnen immers door de jaren  heen veranderen.

Tips voor de financiering van een verbouwing

Een verbouwing is vaak financieel een hele investering. Vraag altijd meerdere offertes aan om goed de prijzen en de mogelijkheden die verschillende aannemers bieden te kunnen vergelijken. Tip: Als je woning energiezuiniger wordt door de verbouwing kun je in aanmerking komen voor subsidie, de Energiesubsidiewijzer geeft aan of je de investering (deels) kunt terugverdienen. Begin echter eerst met uit te zoeken hoeveel je aan de verbouwing kunt besteden. Om je hierbij te helpen geven we hieronder meer informatie over de die meest voorkomende manieren van financieringen: het uitbreiden van de hypotheek, aanspreken van spaargeld of een lening afsluiten.

Je spaargeld aanspreken voor de verbouwing

Sparen is in de meeste gevallen de voordeligste optie om een verbouwing te financieren, aangezien er geen sprake is van rentekosten. Veel mensen zouden een verbouwing prima zelf kunnen bekostigen, gezien het gemiddelde spaarsaldo van € 40.000 tot € 45.000 per huishouden in Nederland. Doelsparen kan helpen bij het zo snel mogelijk bereiken van het benodigde bedrag, doordat het stellen van een concreet doel en inzicht in de voortgang extra motiveert.

De hypotheek op je woning uitbreiden

Deze optie is gezien de afsluitkosten vooral geschikt voor grote verbouwingen met een verbouwingsbedrag van meer € 25.000. Net zoals de hypotheek geldt meestal een aflossingsperiode van 30 jaar, maar kan het zijn dat je de rentekosten slechts een minder groot aantal jaar kunt aftrekken. Nu de huizenprijzen weer in een aantal delen van het land sterk gestegen zijn, moeten meer mensen het maximale toegestane hypotheekbedrag lenen voor de aanschaf van de woning. Is dit bij jou niet het geval bij het afsluiten van een hypotheek voor een andere woning en is er nog extra financiële ruimte, dan kun de hypotheek al voor een hoger bedrag inschrijven dan je in eerste instantie leent voor de aankoop, en heb  je later niet te maken met extra kosten zoals notariskosten bij uitbreiding van de hypotheek.

Een lening afsluiten voor de verbouwing

Een andere optie is het afsluiten van een persoonlijke lening. De looptijd is maximaal 20 jaar, maar kun je zelf bepalen. Een lening kan wel eens goedkoper zijn dan je hypotheek uitbreiden, doordat sommige geldverstrekkers geen extra (advies)kosten rekenen. Goed om te weten: sluit je de lening af voor verbetering van je huis en los je af gedurende de looptijd, dan mag je de rente van de lening ook aftrekken van je inkomen.

Related Posts