Home Klustips Veilig klussen zonder stroom: 3 tips

Veilig klussen zonder stroom: 3 tips

Door bouwsuper
Veilig klussen zonder stroom 3 tips

Zelf klussen in je woning is als je er een beetje goed in bent de goedkoopste manier om klussen geklaard te krijgen. Maar moet je natuurlijk wel bedachtzaam te werk gaan. Je moet weten waar er leidingen zitten, zodat je deze niet beschadigt. En je wilt natuurlijk voorkomen dat je onder stroom komt te staan, want dat is zeer gevaarlijk. We geven drie tips om veilig te kunnen klussen zonder stroom en het risico op een elektrische schok.

Hoofdschakelaar omzetten

De eerste stap om ervoor te zorgen dat de stroom van de elektriciteitskabels in huis gaat, is door de hoofdschakelaar voor de elektriciteit om te zetten. Deze schakelaar vind je in de meterkast. De hoofdschakelaar is een sommige meterkasten een grote zwarte knop die je niet direct kunt omdraaien. Daarvoor moet je dan rechts van de hoofdschakelaar bijvoorbeeld een klein plastic kapje omhoog wippen om de hoofdschakelaar om te kunnen zetten. In sommige gevallen ziet de hoofdschakelaar van de meterkast er echter uit als een reguliere groep. Naast de hoofdschakelaar kun je voor de veiligheid ook stoppen van verschillende groepen omzetten, of in het geval van een oude meterkast de stoppen verwijderen.

Een spanningsmeter gebruiken

Als je aan de gang met aansluitpunten voor verlichting of stopcontacten, dan is verstandig om een spanningsmeter bij de hand te hebben. Hiermee kun je heel eenvoudig uitzoeken welke onderdelen elektrisch geladen zijn, zodat je kunt voorkomen dat je een elektrische schok krijgt. Zo’n spanningsmeter kun je bij vrijwel iedere bouwmarkt kopen en ziet er doorgans uit als een klein schroevendraaiertje dat een lichtje toont wanneer je er een elektrisch geladen onderdeel mee aanraakt. Een spanningsmeter beschikt over een geïsoleerd handvat, zodat je zelf geen schok voelt.

Een spanningsmeter gebruiken

Accu bij het klussen

Voor je veiligheid is het tijdens het klussen dus verstandig om ervoor te zorgen dat de stroom uitgeschakeld staat. Maar je werkt tegelijkertijd waarschijnlijk ook met apparaten die stroom gebruiken of waarvan accu’s bij tijd en wijle opgeladen moeten worden. Hoe pak je dat dan aan? Hierbij komt een losse accu goed van pas. Zo heb je alsnog stroom voor je apparaten zonder dat je jezelf in gevaar brengt. Om deze accu tussentijds weer te kunnen opladen, kun je dan een acculader kopen.

Op deze manier kun je toch aan de slag met elektrisch gereedschap en bouwlampen op stroom zonder dat je het risico loopt dat je onder stroom komt te staan. Wees dus verstandig en zet de elektriciteit als je in buren gaat boren en met stopcontacten en verlichting aan het werk gaat!

Related Posts