Steigers worden in de bouw veel gebruikt. Ook steeds meer particulieren hebben een eigen steiger. Dat is best handig, zeker als je regelmatig schilderwerk moet doen aan het huis. Steigers helpen je om op hoge plaatsen te komen en daar op een comfortabele manier te kunnen werken. Maar een steiger is niet altijd veilig. Het is verstandig om voordat je begint aan het werken op een steiger, eerst uit te zoeken hoe je dit zo veilig mogelijk kunt doen.
In dit artikel:
1. Veilig opbouwen
Een steiger wordt op een bepaalde manier gebouwd. De constructie moet zo worden opgebouwd dat de steiger zichzelf versterkt. Er worden buizen kruislings geplaatst zodat de steiger nooit kan instorten. De steiger moet ook in een bepaalde volgorde worden opgebouwd. Daarom is het goed om een handleiding te zoeken hoe je jouw steiger zo veilig mogelijk opbouwt.
2. Een reling en veilige kleding
De plaats waar je op de steiger gaat werken, dient afgeschermd te zijn met een reling. Anders kun je misschien naar beneden vallen tijdens het werken. Het is dus altijd een must om van buizen een veilige reling te maken tijdens de opbouw van de steiger. Verder dien je ook veilige kleding te dragen bij het werken op en rond een steiger. Je mag nooit losse kleding dragen, zoals een sjaal. Deze kan namelijk ergens achter blijven hangen en zo een gevaarlijke situatie creëren. Verder dien je een veiligheidshelm en veiligheidsschoenen te dragen voor het geval er iets van de steiger naar beneden valt.
3. Zorg voor zekering
Zelfs met een reling, is een steiger niet altijd veilig. Je kunt bijvoorbeeld uitglijden of struikelen en vallen. Werk je boven de 4 meter hoogte? Dan moet je je zekeren met een zekeringskoord. Je kunt dit bevestigen aan een tuig dat je over je kleding draagt. Het andere eind wordt aan een stevig deel van de steiger vast gemaakt. Het koord moet zorgen dat je ruim boven de grond blijft hangen.
4. Werk op de juiste hoogte
Soms is het voor hobbyisten lastig om de steiger op de goede hoogte te maken. Toch is dat heel belangrijk. Is de steiger te hoog, dan kun je niet comfortabel werken. Je moet dan telkens knielen of bukken om je werk te doen. Is de steiger te laag, dan moet je boven je macht werken. In beide gevallen kan een gevaarlijke situatie ontstaan. Probeer de steiger dus zo goed mogelijk op de juiste hoogte te brengen.
5. Vervoer de steiger veilig
Het vervoeren van een steiger is behoorlijk lastig zonder speciale spullen. Er is eigenlijk maar één echt veilige manier: de steigeraanhanger. Dit type aanhanger is zo gemaakt dat je de steigerdelen veilig vast kunt maken en vervoeren. Er zijn ook steigeraanhangers die je kunt gebruiken als normale kar, zodat hij multifunctioneel is. Kies dus voor een mooie steigeraanhanger van Steigerverkoop.nl om de situatie niet alleen tijdens het werk, maar ook tijdens het vervoer veiliger te maken.
6. Beveilig de steiger tegen diefstal
Een laatste tip om veilig te werken met je steiger: voorkom dat hij gestolen wordt. Staat je steiger gewoon bij je huis, dan is het verstandig om hem te verankeren met een speciale ketting. En staat hij op een steigeraanhanger of staat hij in losse delen, dan is het zeker belangrijk om hem te beveiligen! Hang er sowieso een IP-camera bij zodat je bewijsmateriaal hebt als de steiger wordt gestolen. Het zal je verbazen hoe vaak steigers of steigerdelen worden gestolen. Ze zijn ook heel wat geld waard.
Werken met een steiger kan nog best lastig zijn. Het is altijd verstandig om er iemand bij te hebben die er ervaring mee heeft. Wil je echt zeker weten dat alles goed gaat, dan zijn er ook speciale cursussen voor het werken met steigers. Als je een eigen steiger hebt, is zo’n cursus best verstandig om te volgen. Zo leer je veilig een steiger op te bouwen, ermee werken en hem vervoeren. Zo weet je zeker dat jij veilig werkt met je steiger.