Home Wonen Van een mug een olifant …

Van een mug een olifant …

Door Marieke
Mug

Je kent vast de uitdrukking ‘van een mug een olifant maken’ wel. Maar soms lijkt het wel of de mug van jou een olifant maakt. Je kunt nog niet even buiten zitten en je hebt tientallen grote bulten over je hele lichaam. En dat gezoem rond je hoofd als je ’s nachts op bed ligt, je wordt er gek van. In dit artikel geven wij je een paar tips hoe jij de mug klein kunt krijgen.

Tip 1: zet de airco of ventilator aan

Muggen houden absoluut niet van kou of van tocht, maar juist van vochtige en warme ruimtes. Een effectief middel is dan ook de ventilator of een airco. Het zorgt ervoor dat een mug niet in de slaapkamer komt. En een plek waar het waait vindt de mug ook niet zo fijn. Bovendien lig jij er koel bij tijdens een warme zomernacht en kun jij lekker in slaap vallen zonder last te hebben van de warmte of de jeuk.

Tip 2: citronella

Je kunt jezelf insmeren met citronella, maar je kunt ook den kaars aansteken die een citroengeur afgeeft. Muggen houden niet van de geur van citronella en zo kun je ze op afstand houden.

Tip 3: een muggenlamp

Muggen worden niet aangetrokken door normale verlichting, maar wel door UV-licht. Een insectenlampje maakt gebruik van UV-licht. De mug komt hier op af en wordt getroffen door het ingebouwde elektrische hoogspanningroostertje. En zo heb jij gegarandeerd een goede nachtrust.

Tip 4: horren in de ramen en de deur

Het beste is natuurlijk om de mug helemaal buiten te houden. Maar als het zo warm is wil je ook graag met een open raam slapen om zo misschien nog wat verkoeling te krijgen. En zodra je het raam openzet komen ook de muggen binnen. Plaats een hor in het raam en zo krijg je je frisse lucht en houd jij ook de mug buiten.

Zo kun je ook een hor in de achterdeur plaatsen om ook daar de mug buiten te houden.

Tip 5: stilstaand water

Muggen leggen hun eitjes in stilstaand water. Daarom is het belangrijk dat je geen stilstaand water rondom je huis hebt. Denk aan een vijver, vogelbadje, emmer, regenton, drinkbak voor je huisdier, enz. Plaats bijvoorbeeld een leuke fontein in de vijver en zorgt ervoor dat er geen stilstaand water bij je huis staat.

Tip 6: klamboe

Een klamboe zorgt ervoor dat een mug je niet meer kan bereiken. Let er dan wel op dat je de klamboe goed sluit als je er onder gaat liggen, anders heeft het nog niet zoveel zin.

Tip 7: deet

Het bekendste middel is waarschijnlijk DEET. Een chemische stof die verwerkt is in een lotion of spray. Muggen proberen deze stof te vermijden. Hoe hoger de concentratie DEET in een middel, hoe langer deze werkt. Ben je in het buitenland? Vraag de bevolking wat ze daar gebruiken en koop daar een middel.

Tip 8: een vliegenmepper

Overdag vind je het prima om de vliegenmepper te gebruiken. ’s Nachts heb je er vaak geen zin in. Uit bed stappen, licht aan doen en actief op zoek gaan naar die mug. Maar ja, als niks anders meer werkt, dan kan het soms wel je laatste redmiddel zijn. De elektrische vliegenmeppers werken nog sneller.

Tip 9: draag lichte kleding

Overdag kun je met het dragen van lichte kleding voorkomen dat je door een mug wordt gestoken. Als je in de avond nog buiten wilt zitten, doe dan zoveel mogelijk strak zittende kleding aan en smeer de rest van je lichaam goed in met DEET.

Hoe zorg jij ervoor dat je niet door een mug wordt gestoken?

Related Posts