Home RuimteTuin Ultieme tips voor een heldere vijver

Ultieme tips voor een heldere vijver

Door Maxime

Vijvereigenaar: Het water in mijn vijver is niet helder. Dat is al voor het tweede jaar zo.  Algen zijn niet het probleem, maar wat wel?  Er is nu een lamp met een uv-filter geplaatst, maar dat helpt niet. Er zwemmen vissen in de vijver  en die doen het goed.  Wat moet je doen om de vijver helder te krijgen? Als dit herkenbaar voor u is? Lees dan dit artikel voor ultieme tips voor een heldere vijver.

Advies

Er zijn allerlei middeltjes in de handel die een oplossing hiervoor beloven. Maar slimmer is, om te kijken naar de oorzaak van het probleem en deze te bestrijden of op te lossen. Troebel water kan worden veroorzaakt door vissen die teveel uitwerpselen produceren of doordat ze veel wroeten in de bodem. Een mens kan een aandeel hierin hebben door teveel voer te geven wat achterblijft in de vijver.

Wanneer een vijver ondiep is en in de zon ligt heb je vaak te maken met een grote schommeling van temperatuur van het water, dit kan op den duur ook een oorzaak vormen van troebel water. Een tekort aan zuurstofplanten die in de vijver leven kan ook leiden tot vertroebeling van het vijverwater. En als laatste zou teveel slib op de bodem van de vijver ook een beetje troebel beeld kunnen veroorzaken. Kortom, de redenen vanwege troebel water in jouw vijver zijn eindeloos. Maar er zijn tips voor verbetering.

Tips voor verbetering

  • Haal zo veel mogelijk slib van de bodem. Zo kijkt de bodem een stuk schoner en zitten er minder zand deeltjes in het water. Let wel op dat je bij het schoonmaken niet de vijver kapot maakt zodat deze gaat lekken.
  • Stop met het voeren van de vissen. Waarschijnlijk geeft de vijver van nature genoeg voeding voor de vissen. Vertonen ze na enige tijd ander gedrag en lijken ze niet genoeg voedsel te krijgen? Bouw het voeren dan langzaam op. Maar niet teveel!
  • Koop goede zuurstofplanten voor in de vijver. Denk hierbij aan: hoornblad, waterpest, sterrekroos, fontijnkruid of waterviolier. Laat je vooral informeren voor een mooie combinatie. Want je hebt zowel voor onderwater als half boven water prachtige planten. Soms wel met enorme bloemen die prachtig drijven in je vijver.
  • Het enten van het vijverwater. Dit kan ook zorgen voor verbetering. Haal een paar emmers water uit een schone vijver en gooi dat in je eigen vijver. Behalve het water is dan meteen ook dierlijk leven overgezet. Dit kan zorgen voor een beter biologisch evenwicht.

Hoe ligt jouw vijver erbij?

Related Posts