Nog een paar dagen en het is alweer februari. Je merkt het al goed, de dagen worden weer langer. ’s Morgens merk je er nog niet zo heel veel van, maar in de avond blijft het al zichtbaar langer licht. Waar je eerst in het donker uit je werk thuiskwam, is het nu nog licht. Nog eventjes en de lente komt er alweer aan. Tijd om ook weer eens wat onderhoud aan je tuin te plegen. Wat je deze maand kunt doen lees je in dit artikel; tuinkalender februari.
Snoeien
- Groeien er takken van je dakplataan recht omhoog? Snoei deze dan.
- Snoei de leilinde deze maand nog; knip de takken tot op een paar centimeter vanaf de hoofdtakken terug.
- Appel- en perenbomen kun je ook snoeien. Zorg ervoor dat het hart van de boomkroon voldoende licht kan krijgen.
- Ook deze maand kun je nog je planten, struiken en heester snoeien. Doe het wel deze maand!
- Snoei de blauweregen flink terug. Snoei je deze niet, dan wordt het een warboel van takken met weinig bloemen.
- Knip alle dorre restanten van de planten en struiken.
- Snoei niet als het nog flink vriest.
Planten
- Zijn er al bloembollen in pot uitgebloeid? Haal ze eruit en zet ze in de volle grond.
- Zet nog eens wat extra voorjaarsbloeiers in potten en manden in je tuin. Zo haal je al een klein beetje kleur en lente in je tuin.
- Je kunt ook eens naar het tuincentrum gaan en bloeiende eenjarige planten kopen om je tuin wat op te vrolijken.
- Het vroege voorjaar is de tijd om wintergroene struiken, bladhoudende bomen of coniferen in je tuin te planten.
Gazon
- In februari worden de dagen alweer langer. De temperatuur gaat stijgen. Als de temperatuur stijgt kun je beginnen met inzaaien van graszaad. Voor een nieuw gazonnetje, maar ook op de kale plekken in je gazon. Let er op dat je dit wel doet als het echt niet meer vriest. Anders kun je nog beter even wachten tot maart.
- Strooi een laagje kalk over je gazon. Dit zorgt ervoor dat de bodem minder zuur wordt en helpt de bodemstructuur verbeteren.
- Maar ook in februari kan het nog behoorlijk vriezen. Loop niet op je gazon als het gevroren heeft. Het gras kan daarvan beschadigen.
- Heeft het hard geregend en blijft het water op je gazon staan? Prik dan met een riek wat gaten in de grond en laat het water wegzakken.
De vijver
- Vissen in je vijver hebben weinig voedsel nodig. Bij temperaturen onder de 10 graden hoeven ze niet gevoerd te worden.
- Let er op dat de vijver niet volledig dicht vriest. Is het toch dichtgevroren? Hak het ijs dan niet kapot, vissen zullen zich letterlijk dood schrikken. Giet liever warm water op het ijs.
De laatste onderhoudstips
- Houd de takken van de struiken, bomen en heester sneeuwvrij.
- Denk aan de vogeltjes in je tuin zolang het nog vriest en sneeuwt. Zorg voor voldoende vogelvoer in je tuin.
- Maak alvast wat onderhoudsplannen voor als het voorjaar wordt en je echt fijn aan de slag kunt in je tuin. Moet het schuurtje gebeitst worden? Heeft de schutting een onderhoudsbeurt nodig? Wil je wat anders nieuws in je tuin? Maak het plan en ga direct aan de slag zodra het er goed weer voor is. Zo kun je er langer van genieten tijdens het seizoen.